accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

5+1 érdekesség, ami után Új-Zéland azonnal felkerül a bakancslistádra

utazomajom /

1. Sivatagtól a vulkánokig, óceántól az esőerdőkig – minden egy helyen

Új-Zéland azon különleges országok közé tartozik, ahol relatív kis területen – nagysága kb. 2,5- szerese Magyarországénak – hihetetlen változatos a táj. Alig néhány óra eltéréssel megeshet, hogy ugyanazon a napon járunk kősivatagban, fürdünk sziklás óceánparton, szörfözünk fekete homokos partszakaszon, vagy épp élvezzük, ahogy be- besüpped a bakancsunk az esőerdők mohaszőnyegébe. Az elképesztően sokarcú táj nem véletlenül ihlette meg a legnagyobb filmrendezőket, így ha szeretnél találkozni Frodóval, vagy épp bedobni a gyűrűt Mordor morcos hegyeinek egyikébe, akkor a legjobb helyen jársz!

NZ_landscape_170310

2. A világ legszebb túraútvonalai közül számos található itt

A Hosszú Fehér Felhők Országa méltán népszerű a túrázók körében. Sőt, itt még olyanok is bakancsot húznak és végigmennek valamelyik Great Walk-on, akik egyébként inkább városnézős alkatok. Ezeken az általában néhány napos túrákon ugyanis könnyedén megtörténhet velünk, hogy azon kapjuk magunkat, amint épp kajakozunk egy nemzeti park közepén, vagy hatalmas vízeséseket csodálunk Fjordland belsejében, esetleg azúrkék gleccserekben gyönyörködhetünk testközelből. Az pedig csak hab a tortán, ha van szerencsék például védett és ritka Hektor delfinekkel együtt úszni egy-egy fárasztó nap végén.

3. Egzotikus kultúra

Új-Zéland őslakói, a maorik európai szemmel is igazán csodálatos kultúrával rendelkeznek. A hawaii őslakosokkal rokonságban álló és valaha volt igen harcias törzsek mára már megszelídültek. Szerencsére még ma is nagyon szorgalmasan őrzik korábbi hagyományaikat (kivéve az olyanokat, mint emberevés, vagy másik nyelvének kitépése), a család és a törzs tisztelete elsődleges számukra. Ha Te is szeretnél megtekinteni egy autentikus maori programot, vagy épp megkóstolni a tradicionális ételüket, az ún. hangit, akkor semmiképp ne hagyd ki az Északi-Szigetet!

NZ_maori_170310

4. Felfoghatatlan kedvesség és jóindulat

Bár az elmúlt évtizedben sokat változott a kiwik (új-zélandiak) hozzáállása a világhoz, még mindig mérhetetlen nyitottság és tolerancia jellemzi őket. Gondolkodás nélkül felveszik a stoppost, beengednek a lakásukba, számos helyen még ma sem zárják az ajtókat, vagy épp a boltot és akár egy órányi ismeretség után odaadják az autójukat, ha Neked épp szükséged van rá. Kedvességük eleinte már-már zavarba ejtő tud lenni, de néhány helyiekkel történő interakció után az ember megszokja, hogy bárkivel szóba elegyednek, mindig mosolyognak és jóindulatuk az idegenekkel szemben is töretlen. Egyszerűen képtelenség nem imádni őket!

5. Igazi ’must have’: csokis haltól az ehetetlen sós élesztőpástétomig

A szigetország lakói nem igazán rendelkeznek egy szofisztikált gasztro-kultúrával, nem ide sorolva persze a Wellingtoni Steak-et, vagy a méltán világhírű kávéjukat, a Flat White-ot. A bevándorlóknak köszönhetően igen színes és változatos gasztronómiával találkozhatunk, ami persze időnként olyan furcsaságokban nyilvánul meg, mint a híres csokis hal (nyugalom, a halacska pillecukorból készül), vagy az anyaországból származó Marmite. Ez utóbbi kinézetre a Nutellára hasonlít, azonban egy rettenetesen sós élesztőpástétom, amibe a gyanútlan turista egyből nyolc ujjal nyal bele, aztán napokig öblögeti a száját, mert vattát köp. Szerencsére az oposszumos pite üzleti forgalmazását a törvény néhány éve betiltotta, így legalább abban biztosak lehetünk, hogy ebbe nem szaladunk bele.

NZ_Shrek_170310

+1. Mutass még egy országot, ahol egy lázadó birka a sztár!

Igen, ez is Új-Zéland! Néhány éve bejárta a világsajtót, amint Shrek, az elkóborolt birka akkora bundával került elő, hogy alig találták meg alatta az állatot. Abban az országban, ahol négyszer több birka van, mint lakos nem meglepő, hogy óriási sztár lett belőle. Shrek sajnos azóta már a birkamennyországban növeszti bundáját, de emléke előtt még ma is tisztelettel adóznak a helyiek.

Talán azt gondolod, hogy mindezek megtalálhatóak bárhol a világon, azonban tudnod kell, hogy a fentiek ennyire szerethető egyvelegével sehol máshol nem fogsz találkozni. És azt már most elárulom, hogy aki egyszer is ellátogatott kiwiföldre, annak a szíve mindig vissza fog húzni!

Shrek kép forrás: Google

Ajánlatok