accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Az ünnep, amikor egész Valencia lángra lobban – Las Fallas de Valencia

Katya /

Valencia tavaszköszöntő, télbúcsúztató ünnepe, a Las Fallas de Valencia a város legnagyobb megmozdulása, amely két héten át tartja mozgásban a spanyol nagyvárost. Az ünnepségsorozat zárása március 19-én lesz, amikor szinte az egész várost lángoló szobrok borítják majd. Na de lássuk, miről is szól ez a tüzes ünnepség.

A Las Fallas idejére Valencia megtelik ünnepléssel, tűzijáték és petárdák zajával, valamint furcsa szobrokkal. A Fallas ünnepe 2016 óta része az UNESCO Szellemi Kulturális Világörökség listájának. A hagyomány eredetére többféle magyarázat is van. Az egyik verzió szerint az egész a középkorra nyúlik vissza, amikor a kézművesek a tavaszi napéjegyenlőség, a hosszabbodó nappalok megünneplésére elégették a tél során felgyűlt törött tárgyakat, fadarabokat. Az ácsok ugyanis a tél folyamán fadeszkákra akasztották a gyertyákat, hogy a sötétben is tudjanak gyertyafénynél dolgozni. A tavasz eljövetelével azonban már nem volt szükségük ezekre a fadeszkákra (parot), ezért tűzre vetették őket. Idővel azonban ezek parókát vagy ruhát kaptak és úgy öltöztették fel őket, hogy valamilyen ismert személyre hasonlítsanak, így egyfajta gúnyos hangnemet is kapott a felöltöztetett deszkák elégetése. A különféle szőnyegek, ruhaanyagok összegyűjtésében a gyerekek is segédkeztek, hogy aztán máglyára vethessék az így készült bábokat.

Az évek során azonban a tűzre vetendő szemét helyett az emberek már különféle figurákat kezdtek el készíteni, mindenféle anyagból, mára pedig kész műalkotások válnak március 19-én a tűz martalékává. Készülhetnek kartonból, fából, viaszból, szövetből, papírmaséból. Ezeket a figurákat hívják ninotnak, a ninotokból álló kompozíciók pedig tulajdonképpen a fallak.

Las Fallas napjainkban

Manapság a művészek egész évben dolgoznak a ninotokon, hogy aztán egyetlen éjjel porig égessék őket. A figurák sokszor kritikus vagy gúnyos ábrázatok, helye van közéleti vagy éppen popkulturális utalásoknak is. Az ünnepségsorozat március 8-án kezdődik és 19-én ér véget – ez a dátum egybeesik Szent József, az ácsok védőszentjének ünnepével is.

A Fallas alatt a ninotokon túl a pirotechnikáé és a tűzé a főszerep: már a nyitónaptól mascletáktól hangos a Városháza tér. Ez tulajdonképpen olyan, mint egy tűzijáték, hangos durrogásokkal és színes porokkal. A Fallas napjai alatt fontos szerepet kapnak az ünnepséghez köthető irodalmi alkotások és a zene is, sok résztvevő pedig ünnepi ruhát ölt. Számukra a dresscode a XVIII. és XIX. századi elegáns valenciai öltözet. A Las Fallas egyik vallásos hagyományaként a Plaza de la Virgen-en felállított Szűz Mária szobornak virág adományokat is hoznak, akinek így a szoknyáját csodaszép virágcsokrok díszítik majd az ünnepség végére.

A ninotokat már év elején meg lehet tekinteni a Ninot Múzeumban, majd március 15-én kiköltöztetik őket végleges helyükre, az utcára. Egyetlen bábú menekülhet meg végzete elől: amelyiket a látogatók a legjobbnak választják meg. Ezt a Ninot Múzeumban őrzik meg.

La Cremá – amikor minden lángra gyullad

Március 19-én aztán megkezdődik a La Cremá, a Las Fallas leghíresebb rendezvénye, azaz ezen az estén égetik el a bábukat. Körülbelül 800 ninot készül az alkalomra. Ilyenkor már kora délután tűzijátékoktól és petárdáktól hangos a város, a gyerekek és szüleik is csattogtatják a kis petárdákat, a szomszédságok hosszú asztalokat tesznek ki az utcákban és hatalmas paella tálakkal, italokkal ünnepelnek. Mi egészen véletlenül csöppentünk bele az ünnepségbe: 2021-ben a koronavírus-járvány miatt szeptemberre halasztották a Las Fallast és mit sem sejtve csodálkoztunk rá először a folyamatos durrogásra, majd a furcsa, mesefiguráknak ható szobrokra szinte minden sarkon.

A jó pofa, hatalmas installációk mellett mindig akad egy kisebb, „gyerekméretű” kompozíció is. Az ünnepség alatt ezeket gyújtják meg először – ezeket már este 8-kor elkezdik elégetni, majd este 10-kor városszerte lángra kapnak a ninotok zajos üdrivalgás és tűzijáték kíséretében. Ilyenkor a gondosan lezárt tereken, a korlátok mögött gyűlnek össze az emberek, hogy végig kísérjék a szobrok elmúlását. Iszonyatosan izgalmas élmény végig kísérni a bábok égetését, ahogy tradicionálisan látszik, hogy minden lépés meg van tervezve, onnan kezdve, hogy hogyan fut végig a tűzijáték az installációig, – amitől majd lángra kap – addig, ameddig a végén a városban sétálva a hamukupacokat kerülgetve már csak egy fotó őrzi milyen ötletes alkotások is voltak azok valaha. Persze, elsőre picit bizarrnak is hathat, ahogy a mesefigurának ható, sokszor kifejezetten aranyos bábok végül a tűz martalékává válnak, de könnyű átvenni a helyiek lelkesedését és velük együtt éljenezni a hatalmas lángokat figyelve.

A Las Fallas de Valencia ünnepségsorozatának bármely napjába érdemes bekapcsolódni, ha pedig már Valenciában jársz, ajánljuk a legjobb 10 látnivalót se hagyd ki.

Ajánlatok