accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

TOP 10 látnivaló Valenciában

Katya /

Valenciát gyakran „kis Barcelonaként” is emlegetik, a spanyol nagyváros ugyanis tele van izgalmas építészeti remekművekkel, a város szélén pedig hatalmas, homokos strandok várják, hogy megmártózzunk. Innen származik a paella is és itt van Európa egyik legjobbnak kikiáltott akváriuma és állatkertje is. Mi pedig megmutatjuk a 10 legjobb látnivalót a városban és térképre is tűzzük őket.

A művészetek és a tudományok városa

Valenciáról az egyik leggyakrabban szembejövő fotó épp A művészetek és a tudományok városa futurisztikus üvegépületeit és a mellette fekvő medencét ábrázolja. Ez a furcsa és lenyűgöző komplexum Santiago Calatraya alkotása. Az épületegyüttes több különböző épületből áll. Itt van Európa legmagasabb operaháza, a Palau de les Arts Reina Sofia, amelyet kivételes akusztikája miatt is sokan dicsérnek. Az operaháznak három földalatti és tizennégy föld feletti szintje van, valamint négy koncertterme. Ugyancsak a legek sorát viszi tovább a L’Oceanografic, amely Európa legnagyobb akváriuma a maga 110 ezer négyzetméterével. Az akváriumban cápák, delfinek, krokodilok, ráják, belugák, oroszlánfókák, rengeteg hal, teknős, madarak és pingvinek is élnek. Gyerekkel akár egy teljes napot is el lehet itt tölteni.

A Museo de las Ciencias Principe Felipe a Tudomány Múzeuma, ahol három emeleten keresztül vezetnek végig az interaktív kiállításon, amely a lézerek, emberi test, fizikai törvények, sportok, hangok, fények és az elektromosság csodáiról szól. A L’Hemisferic egy 3D Imax-mozi, planetárium és lézerszínház, külsejéhez hasonlóan a funkciója is picit futurisztikus. A komplexumhoz tartozik a L’Ágora rendezvénycsarnok is, amely koncertek és sportesemények otthona és egyszerre hatezer látogatót bír el. Hozzá tartozik az Assut de l’Or híd is, amely 125 méteres magasságával a város legmagasabb pontja és átsétálni vagy átbiciklizni rajta is nagy élmény.

A L’Umbracle az egyetlen épület A művészetek és tudományok városában, amely ingyenesen látogatható. Itt különleges növényeket vehetünk szemügyre.

Selyembörze

A valenciai Selyembörze vagy Tőzsdepalota úgy néz ki, mint a mesebeli kastélyok, csipkés ablakát figyelve szinte várjuk mikor dobja ki a haját a megmentésre váró királylány. A téglalap alapú középkori kastélyt 1482 és 1548 között építették gótikus stílusban és megjelenésével ellentétben nem egy uralkodónak emelték, hanem már építésekor is kereskedelmi központnak szánták. Itt működött a selyempiac, itt tárgyaltak és egyezkedtek egymással a kereskedők. A Selyembörze mára az UNESCO Világörökség része és belépővel mi is körbejárhatjuk. A jegy igen baráti: a felnőtt belépő 2 euró, de vasárnap és ünnepnapokon ingyenesen látogatható.

Utazómajom-tipp: mászd meg a torony csúcsáig vezető 144 lépcsőfokot a lenyűgöző óvárosi panorámáért.

Valenciai székesegyház

A székesegyház Valencia óvárosában található, csodaszép épület, amelyet valamikor a 13-15. század között építettek és máig uralja az óváros főterét. A székesegyházon jól megfigyelhetők a különféle korok építészeti stílusai is, különösen a gótika, a barokk és a román építészet elemei. A története is érdekes, ugyanis egyes teóriák szerint a Szent Grált ötszáz évig őrizték ebben a katedrálisban. Másolata most is megtekinthető a székesegyház egyik kápolnájában.

Plaza de la Virgen

Sokan ezt tartják Valencia legszebb terének. Itt áll a katedrális, a római időkből megmaradt római Forum és egy szökőkút is. A tér körül számos kávézó és étterem található és több városnéző túra kiindulópontja is.

Plaza del Ayuntamiento

Ez a város legnagyobb tere, melyet a Városháza épülete ural. A Városházát több modernista épület veszi körül, itt van a központi posta szintén fotóra kívánkozó épületével és egy szökőkút is megtalálható a téren. Itt is sok étterem és kávézó között válogathatunk, kedvelt találkozóhely. Turistaként a Városháza épületében található turisztikai infópont miatt is érdemes lehet meglátogatni a teret.

Mercado Central

Ha Valenciában jársz, semmiképp se hagyd ki a piacozást! A Mercado Centralon belekóstolhatsz a valenciai ízekbe, finom, friss húsokat, halat, sonkát, zöldséget és gyümölcsöt vásárolhatsz, de az egyik itt lévő étterembe is beülhetsz. Európa egyik legrégebbi ételpiacát nemcsak a lenyűgöző kínálat miatt ajánlott meglátogatni, hanem a szép, csempékkel díszített épülete miatt is. Bár a piacon nincs akkora sürgés-forgás, mint a barcelonain, azért itt sem árt, ha a kora reggeli órákra időzíted a piacozást. A Mercado Central egyébként 7 és 15 óra között van nyitva.

Torres de Serranos

Valaha ezen a kapun nyerhettek bebocsájtást a városba azok, akik Valenciába érkeztek. A Torres de Serranost a 14. században építették és a város erődítményrendszerének volt a része. A városfalat a 19. században lebontották, ez és egy másik városkapu azonban máig őrzi emlékét. A védelmi funkció mellett egy ideig börtönként is szolgált, ahová a nemeseket zárták, míg a spanyol polgárháború alatt a madridi Prado Múzeumban lévő műtárgyakat is őrizték itt. A kapu a Jardin de Túriát és az óvárost köti össze, így a toronyba felmászva mindkét városrésze kiváló kilátás nyílik.

Jardín del Túria

A Jardín del Túria az ország legnagyobb városi parkja. Helyén egykor a Túria folyója szaladt végig, ám egy tragikus, számos halálos áldozatot követelő árvíz után, 1957-ben úgy döntöttek, hogy megkímélve a várost a hasonló árvizektől kivezetik a folyót Valencia központjából. A park érdekességét az teszi, hogy az egészet a folyó medrében alakították ki és máig megvannak a felette átívelő hidak: összesen tizenöt. A parkban van egy mesterséges tó is a Puente del Mar híd alatt, illetve szökőkutak, sportpályák, kávézók, mászófalak és játszóterek teszik színessé a park látogatását. A gyerekek nagy kedvence a Parc Gulliver kalandos játszótere.

Utazómajom-tipp: Ha szeretnéd bejárni az egész parkot, a legjobb, ha biciklit bérelsz és végigtekered a folyó medret, amely összesen 8 km hosszú.

Bioparc Valencia

A Jardín del Túria végében található Valencia hatalmas állatkertje, a Bioparc Valencia. Az állatkert érdekessége, hogy úgy lett kialakítva minden, hogy olyan érzésünk legyen, mintha az állatok természetes élőhelyére látogatnánk el. Itt nincsenek ketrecek és korlátok, helyettük folyók, tavak és sziklák jelölik ki az állatok területét és más állatkertektől eltérően nagyobb mozgásterük is van az állatoknak. A belépő 13 és 64 év közöttieknek 23,80 euró.

Strandok

Valencia híres hosszú, homokos partjairól. És bár kiválóan kiépített a városi strand, a városközpontból azért kb. egy fél óra buszúttal kell kalkulálni hozzájuk. A központhoz legközelebbi strand a Las Arenas, mely a kikötő szomszédságában található és 1,2 km hosszú. A város legnépszerűbb strandja azonban a Malvarrosa, amely tulajdonképpen a Las Arenas folytatása. Autóval ajánlott a Saler meglátogatása is, amely ugyan már 13 km-re fekszik Valenciától, de sokan ezt tartják a környék legszebbének: a fehérhomokos part 6 km hosszú, kékzászlós, csodaszép kék vízzel a strandolók egyik kedvence. A strandok mellett korzózni is sok fele érdemes, hiszen pálmafás sétányok és éttermek várnak.

Megtekintés térképen: goo.gl

Ajánlatok