accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Bankkártyás csalások szállás és repülőjegy foglaláskor

utazomajom /

A bankkártyás csalások a virágkorukat élik. Manapság minden eddiginél jobban kell figyelnünk az adataink biztonságára, különösen, ha abból közvetlen anyagi kárunk keletkezhet. Inkább gondoljuk át kétszer a tranzakciókat, ellenőrizzük a weboldalak hitelességét, de még a kétes helyi kisboltokban is érdemes óvatosan fizetni.

Bankkártyánk védelme

Utazás során a legtöbbször biztosan a bankkártyánkat fogjuk használni valamilyen formában, érintéssel vagy a klasszikus módon. A korábbi cikkünkben kitértünk a külföldi ATM-ből való készpénzfelvétel kockázataira, most az online és a bankkártyás fizetések lesznek a fókuszban. A fizikai védelmet nem vesszük most figyelembe, de azért érdemes nem lobogtatni a bankkártyád zsúfolt helyeken különösen akkor, ha azon látszódnak a bankkártya adatok. Elég egy titokban készített fotó és a csaló máris megszerezte a vásárláshoz szükséges információkat.

Virtuális kártya

Az online fizetések esetében a legcélszerűbb úgynevezett virtuális kártyát használni. Ezek között megtalálhatóak az egyszer használatos, “eldobható” verziók és azok is, ahol az alapértelmezett vásárlási limit 1 Ft. Utóbbi esetében fizetés előtt az applikációban módosítani kell az összeget és a fizetés után automatikusan visszaáll 1 Ft-ra. Ilyen például az Erste Virtuális bankkártya is, amit betétikártya-szolgáltatás keretében tudsz igényelni. Fontos tudni, hogy az ilyen típusú kártyákkal a legnagyobb szállásfoglaló oldal, a booking.com megtiltotta a lemondható szállások kifizetését.

Válaszd az Erstét a számlavezetéshez! Nyiss online bankszámlát és 40 000 Ft díjkedvezményt kapsz!

Internetes fizetés

Tudom, sokszor kedvezőbb repülőjegy vagy szállás árat mutatnak a kétes, ismeretlen, kevésbé megbízható oldalak. Ilyenkor érdemes különösen résen lenni és ellenőrizni a weboldal biztonságát, tanúsítványát. Minden esetben “https” kezdetű honlapokban bízz meg, és ha a fizetési oldalban bármilyen furcsaságot látsz, kutakodj az interneten a tranzakció előtt, vagy írj emailt, üzenetet az adott cégnek. Csak akkor írd be a bankkártya adataid, ha biztos vagy a dolgodban.

bankkártyás csalások
Kerüld el az a bankkártyás csalások mindegyikét!

Azonban még a legbiztonságosabbnak hitt oldalak is okozhatnak fejtörést. A már fent említett booking.com rendszerét lassan egy éve törték fel. A csalók hozzáférnek a beszélgetésekhez és a szállásadók nevében, a booking rendszerén belül kérnek bankkártya adatokat valamilyen hamis okra hivatkozva. A gyanútlan utas bízva a booking.com hírnevében megadja a kért információkat és néhány perccel később már kapja is az üzeneteket a vásárlásokról. Soha, senkinek ne írd le a bankkártya adataid bármilyen formában is kéri. Egyedül az erre kialakított biztonságos, titkosítással ellátott felületen szabad beírni vásárlás céljából.

A kétfaktoros, vagyis a kétlépcsős hitelesítés ebben az esetben is elvárt. Ezt azt jelenti, hogy az adatok megadásán túl egy másik módon is meg kell erősítened a személyazonosságod: a bank applikációján belül, az sms-ben kapott kóddal, vagy például egy több jegyű egyedi azonosítóval, esetleg ujjlenyomattal. Ha még nem rendelkezel kétlépcsős azonosítással, azonnal változtass rajta! Az alapvető biztonsági előírások betartásával elkerülhetőek a bankkártyás csalások.

Biztonságérzet

Személyes tapasztalatom, hogy egy utazás során, amikor annyi mindenre kell figyelni, megesik, hogy nem találom a bankkártyám. Korábban rendkívül módon pánikba estem, azonban amióta a bankok mobil applikációja rengeteget fejlődött, sokkal könnyebb az életem. Amikor úgy érzem, hogy elvesztettem a kártyám, ahelyett, hogy bepánikolnék, vagy letiltatnám, az első dolgom, hogy leveszem a kártyalimitet. Ezt az Erste internet és mobilbanki alkalmazásában,  a George-ban néhány másodperc alatt megteheted, sőt egy új fejlesztésnek köszönhetően már átmenetileg be is fagyaszthatod a bankkártyád,  így nyugodtabb lehet a keresgélés. Büszkén jelentem, eddig minden esetben megtaláltam.

A másik eset, amikor kifejezetten hasznos, ha egy szállás szeretne olyan extra szolgáltatást felszámolni, amit nem is vettünk igénybe. Ilyenkor egy időre leveszem a limitet és van idő átbeszélni velük a problémát, mert ha beterhelik a kártyát, akkor már kevésbé szívesen válaszolnak.

+ 1 a pénzváltás: egyrészt nagy dilemma manapság, hogy inkább készpénzzel, vagy bankkártyával fizessünk külföldön. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai, én most a bankkártyás fizetés előnyéről írnék bővebben. Ma már számtalan nemzetközi pénzintézetnél nyithatunk devizaszámlát, amik rendkívül elterjedtek itthon, nem kizárt, hogy neked is van egy! Viszont, ha az Ersténél vezeted a forint számlád és díjcsomagod van, akkor rendkívül egyszerűen és gyorsan tudsz devizaszámlát nyitni és a pénzt váltani a George Appban. Miért jó ez neked? Hát azért, mert csak 1 bankkártyára van szükséged az utazáshoz, biztonságos, hiszen nem kell pénzváltókba rohangálnod, akkor akár át is verhetnek, de ami a legfontosabb, hogy többletköltségek nélkül a havi keretedig hétfőtől péntekig 8 és 17 óra között (Lakossági és Prémium ügyfélként havi 500.000 Ft-ig, Erste World és Erste Private Banking ügyfélként pedig havi 1.000.000 Ft-ig) tudsz pénzt váltani összesen 5 devizában.

Az ajánlat időtartama: 2023. 07. 03. – 2024. 12. 31.

Tovább bankkártyás csalások

Még egy szerencsére kevésbé gyakori, de annál kellemetlenebb módszert megemlítek. Néhány bolti csaló a terminál és a kártya közé scannert helyez el, amivel egyszerűen lemásolja a kártyaadatokat. Korábban az ATM-eknél volt erre példa, az már szerencsére kikopóban van. Ebben a TikTok videóban jól látható a módszer.

A bejegyzést az Erste bank támogatta.Ajánlatok