accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Spórolj a pénzváltáson a nyaralásod alatt – ezekre érdemes figyelni külföldi készpénzfelvételkor

utazomajom /

Manapság már szinte mindenhol lehet kártyával fizetni külföldön is. Viszont a legautentikusabb helyeken, piacokon, az út széli fagyisnál, a strandon gyümölcsöt és chipset áruló mozgó árusnál bizony nem.

Arról nem is beszélve, hogy minél keletebbre megyünk, jellemzően annál kevésbé fogadják el a bankkártyát. Mindenesetre jó, ha van nálunk némi készpénz, ha másért nem, a biztonság kedvéért. Eurót vagy dollárt abban az esetben is érdemes tartalékba magunknál tartani, ha ettől eltérő az adott ország hivatalos fizetőeszköze, hiszen a legtöbb turisztikailag kiemelt helyen elfogadják. Legfeljebb a rosszul váltják.

A pénzváltás a helyi pénzváltóknál szinte minden esetben költségesebb, mint a bankoknál. A fő devizákat, az eurót és a dollárt a hazai bankok manapság szuperül váltják, a kazahsztáni tengét pedig helyben is nagyon rosszul. Persze nem forintról, hanem dollárról, de ez már egy másik probléma.

Íme 8 tipp a külföldi készpénzfelvételhez

  1. Előre tájékozódj a külföldi ATM-ek pénzfelvételi díjairól. Ezek nem ugyanazok, mint amit a számlavezető bankunk számít fel. Ezek azok a díjak, amit a helyi ATM ró ránk. Óriási különbségek lehetnek akár két egymás melletti ATM esetében is.
  2. Keress ismerős ATM-et. Ez lehet egy nemzetközileg ismert bank egysége, vagy az adott ország bankjának automatája. Kerüld az ismeretlen, kétes, gyanús turistacsapdákat. A művelet előtt nézd meg, hogy van-e az oldalán azonosító szám.
  3. Készíts videót a készpénzfelvételről, így adott esetben tudod bizonyítani ha kevesebb bankjegyet adott ki. Vagy többet 🙂
  4. Mindig a helyi pénznemet válaszd ki, így a saját bankod váltja a devizát és nem egy idegen bank.
  5. A legbiztonságosabb, ha a bank épületében található ATM-et használod, így probléma esetén azonnal tudsz hova fordulni.
  6. Keress olyan ATM-et, amelynél nem kell bedugni a kártyát, elég odaérinteni. Így biztosan nem nyeli el.
  7. Nézd meg, hová mennek a legtöbben a helyiek, hol a legnagyobb a sor. Ha két ATM-et látsz egymás mellett, de az egyikre tízen várnak, a másiknál senki nincs, ne kockáztass.
  8. A Magyarországon érvényes havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel külföldön nem játszik.

Ha nemzetközi banknál vezeted a számlád, mint pl. az Erste, akkor érdemes megkeresni a hozzá tartozó ATM-eket külföldön. Az Erste Európában több országban is jelen van (Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia, Horvátország, Szerbia). Ezekből az ATM-ből ugyanazon a díjon vehetsz fel készpénzt lakossági ügyfélként, mintha azt itthon tennéd.

Pénzváltás

A George-ban pedig a kedvező devizaváltásnak köszönhetően jó áron tudsz váltani pénzt, így ha szeretnél a biztonság kedvéért eurót tartani magadnál például a horvát nyaralásodon, akkor el tudod kerülni, hogy pénzváltás maceráját. Már a váltás előtti napokban, hetekben érdemes figyelni az árfolyamot és megpróbálni a legjobb időpontban váltani a devizát. Az extrém kilengésekről a hírekben úgyis hallani, viszont néhány forintos különbség is sokat jelenthet, ha a teljes utazás áráról beszélünk.

Ha pedig azonnal elszámolással devizára van szükséged, a legkézenfekvőbb megoldás az azonnali devizakonverziós megbízás. Így lehetőséged van kihasználni a napközbeni árfolyammozgásokat.

A bejegyzést az Erste bank támogatta.Ajánlatok