accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Újabb csalás áldozata lett olvasónk a Booking.com-on

utazomajom /

Úgy tűnik, még nem sikerült teljesen megtisztítani a Booking.com-ot a csalóktól. Korábban beszámoltunk arról, hogy a szállásadók nevében csalnak ki hackerek pénzt a booking.com rendszerén keresztül. A sajtó legtöbbet azzal foglalkozott, hogy késve kapják meg a szállásadók a pénzüket a bookingtól, ami miatt akár csődbe is mehet néhány kisebb szálláshely. Végül a nyomásra fizetett a cég.

Olvasónk újabb csalás áldozata lett. A booking.com oldalon keresett szállást a római vakációjukhoz. Hetek óta nézte a lehetőségeket, amikor is megtalálta a számára legjobb szállást. Legalábbis ezt gondolta abban a pillanatban.

A lefoglalt kamu szállás a booking.com felületén.

Az apartmanhoz feltöltött képek között az egyikre az volt írva, hogy foglalás előtt mindenképp szükséges írni a megadott email címre, hogy megerősítsék a foglaltságot, ugyanis több platformon is hirdetik a szálláshelyet. Persze ezt össze lehet hangolni a rendszereket, de itt valamiért mégis ez volt a kérés.

Olvasónk gyanakodott, de “őszintén szólva eddig megbíztam a bookingban és soha nem volt problémám a honlapon lévő szállásadókkal.” – írta.

Felvette a kapcsolatot a szállással, majd a contact@fantastichomes.host email címről érkezett egy válasz ahol megadtak egy whatsapp elérhetőséget a gyorsabb egyeztetés céljából.

Egy német üzleti fiók jelentkezett, ahol “kontakt személy nagyon kedves, persze van szabad időpont, még egy kis kedvezményt is ad a bookingos árból”. A csaló elküldte a szálláshoz tartozó Tripadvisor linket, ahol csak banki átutalással lehetett fizetni a szállásért. Ez nem az eredeti Tripadvisor oldal volt, hanem annak a tökéletes mása egy https://tripadvisor.reservation-onlline.com/ nevű domainen.

Így nézett ki a kamu Tripadvisor oldal.

 

Olvasónk elutalta a pénzt egy olasz bankba, megkapta a számlát foglalási kóddal és minden információval. A kamu szállásadó kért egy megerősítést, hogy átutalásra került-e az összeg a gyorsabb ügyintézés érdekében, majd amikor megkapta, 5-7 munkanap türelmet kért a visszaigazoló email elküldéséig, amíg megtörténik a könyvelés.

Amikor nem jelentkezett senki, olvasónk kiderítette, hogy a visszaigazoló link domainjét 10 nappal ezelőtt vásárolták 3 hónapra. Ekkor tudta, hogy a pénzt elbukta.

Írt a booking.com-nak és a Tripadvisornak is. Utóbbi megköszönte a levelet, de nem tudnak tenni semmit, előbbi nem is válaszolt. Ezután újabb levelet küldött olvasónk a bookingnak, mivel a csalóknak több szállásuk is aktív az oldalon, mégis illene valamit kezdeni velük, de erre sem kaptak választ.

Gyanús volt nekem is az ügy és egy picit utánajártam.

Megpróbáltam regisztrálni én is egy kamu szállást és feltölteni a booking.com-ra. A legnagyobb meglepetésemre 10 perc alatt sikerült a nulláról feltölteni egy szállást úgy, hogy az email cím megerősítésen kívül semmilyen tovább ellenőrzést nem kellett elvégeznem. Így tehát bárki azonnal nyithat egy kamuhotelt és zsebelheti be a pénzt. Kifizetéskor lehet, hogy ellenőrzik a számlatulajdonost, de erre az esetre “tökéletes” megoldás átterelni az érdeklődőket egy másik felületre. Ráadásul alig bírtam törölni a feltöltött kamu szállást, sokkal nehezebb volt, mint létrehozni.

A tanulság, hogy legyetek nagyon körültekintőek, elővigyázatosak és inkább többször ellenőrizzétek a szállásokat (főleg magánkézben lévő apartmanokat) mielőtt fizettek. Ne hagyjátok átterelni a beszélgetést másik weboldalra, maradjatok a booking rendszerén belül, de ott is extra figyelemmel!

 

Ajánlatok