accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ezeket helyet ne hagyd ki, ha Cipruson jársz!

Katya /

A legenda szerint itt kelt ki a habokból Aphrodité, az ezerféle árnyalatban pompázó tenger pedig bennünket is csobbanásra hív. Ciprus gazdag történelmével, változatos tájaival és partjaival igazi nyaraló kánaán. Budapestről a WizzAir ráadásul nyáron hetente többször repül Ciprusra, így könnyedén kiválasztható a megfelelő időpont a nyaraláshoz. Összeszedtük mi az, amit nem hagyhatsz ki, ha Cipruson jársz!

Ciprus szigete Törökországtól délre, a Földközi-tengeren található és bár közelebb van Ázsiához, mégis Európához tartozik. Ciprust 1983 óta kettéválasztja az úgynevezett Zöld vonal, amely a főként görögök által lakott Ciprusi Köztáraságot és a törökök által megszállt Észak-ciprusi Török Köztársaság között húzódik, de a szigeten brit fennhatóság alatt álló terület is található. Érdekes történelmi múltjának köszönhetően Ciprus egy igazán izgalmas úti cél. Viharos évezredei miatt ide utazva kóstolót kaphatunk a keleti ízekből,  elmerülhetünk az ókori római és görög emlékekben, az emberek hozzák a mediterrán népek lazaságát, a britektől “örökölve” pedig megtartották a foci imádatot (ami nélkül egy helyre sem lehet beülni), a bal oldali vezetést és azt, hogy bárhol könnyen elboldogulhatsz angolul.

Nemcsak a történelmük izgalmas, hiszen a szigettel nem volt szűkmarkú a természet sem, ami a látnivalókat illeti. A szebbnél-szebb apró homokos, kavicsos és sziklás partokon túl több nemzeti parkjuk is van, a kánikula elől a Tróodosz-hegység zöld domborulataihoz lehet elmenekülni, a Larnakai- és Akrotiri-sóstónál pedig flamingókat is láthatunk, ha a megfelelő évszakban utazunk. Bónusz a macskaszeretőknek, hogy a sziget hemzseg a szőrös kis kedvencektől. Innen származik a cicák és az ember kapcsolatának egyik első bizonyítéka is, régebben azonban inkább azért “tartották” őket, mert ügyes kígyóvadászok voltak, de a legtöbb helyen – még a hotelekben is – a mai napig jól vannak tartva a macskák.

Turistaként éppen a fent felsoroltak miatt pedig egy igazán tartalmas nyaralást kínál Ciprus, összeszedtük a legjobb nyaralótippeket!

Páfosz – a történelem és a strandolás szerelmeseinek

Kb. 2000 évvel ezelőtt Páfosz számított a sziget központjának, innen irányították a közigazgatást is, így nem csoda, hogy számos ókori lelet otthona, mint a páfoszi királysírok, mozaikok vagy éppen a Régészeti Park. A királysírok igazából nem egykori uralkodók nyughelyei, hanem gazdag arisztokraták otthonai, amelyek meglepően jó formában maradtak meg a föld felszín alatt és váltak bejárhatóvá. Nevét onnan kapta, hogy a helyi arisztokrácia sírjai is itt voltak. A történelem szerelmeseinek szól még a már említett Régészeti Park és a mozaikok is. Az elképesztő állapotban fennmaradt mozaikok egy-egy történetet mesélnek el, megismerhetjük például Achilleus születését vagy Szkülle legendáját is az egykori házak padlóját díszítő alkotásokból. A mozaikok egyébként csak pár perc sétára vannak a páfoszi kikötőtől és a vártól, ahol érdemes egy sétát tenni.

Páfosz emellett szebbnél-szebb strandokból sem szenved hiányt. Cipruson nincsenek privát strandok, így senkit ne riasszanak el a part menti szállodakomplexumok , a homokba ugyanis bárki, bárhol ledobhatja a törülközőjét.

Találd meg az örök szerelmet Aphrodité szülőhelyén

Páfosztól csupán 25 kilométerre található Aphrodité sziklája. A legenda szerint a szépség és a szerelem istennője itt emelkedett ki a habokból kagylóhéjon, miután Kronosz sarlójával kasztrálta apját, Uranost. A különleges sziklacsoport ma Ciprus egyik legnépszerűbb látványossága. A legenda szerint, aki körbeússza a sziklát, az elnyeri az örök szerelmet. A partszakasz azonban ritkán csendes, a legtöbbször hatalmas hullámok nyaldossák a sziklákat, így a legtöbben csak a partról, óvatosan szemlélik az istennő születési helyét.

Fürödj Ciprus Kék Zászlós strandjainál

Szerencsére Aphrodité születési helyén túl még rengeteg kiváló és biztonságos partszakasz van Cipruson, ahol megmártózhatunk. A szigetnek összesen 57 Kék Zászlós strandja van (ezt a minősítést azok a strandok nyerik ahol betartanak bizonyos víztisztaságra és szennyvíz kezelésre vonatkozó előírásokat, azaz a víz tisztaságát hivatott jelezni). Ilyen például az Ayia Thekla vagy a Makronissos strand és a Nissi öböl is, amely Ayia Napa leghíresebb strandja. Nem csoda, hiszen a hosszú, fehér homokos partszakasznál elképesztően kék a víz, a vékony, homokos nyúlványon pedig átsétálhatunk a szemközti kis szigethez és fel is mászhatunk rá. A strandon különféle tengeri sportok is kipróbálhatók, mint például a SUP vagy a vízibicikli. A part felkapott a fiatalok körében, bulizni is lehet itt, de picit arrébb sétálva a családosok is megtalálhatják számításaikat a lassan mélyülő parton. A strandokon a napozóágy bérlése 2,5 euró egy napra – ez jóval olcsóbbnak számít, mint más európai tengerpartokon.

Utazómajom-tipp: Szintén híres Kék Zászlós strand a Konnos öböl is, amely a Cape Greco Nemzeti Park mellett, Protaras közelében fekszik. A kis öbölnek olyan hangulata van, mintha csak egy titkos partszakasz lenne. Az öböl közvetlen a Grecian Park Hotel alatt fekszik, a szállodából külön kisbuszok visznek le a partra, de lépcsőn is megközelíthető.

Térj le a járt útról, nézd meg hol nyaralnak a helyiek!

Cipruson egész évben meleg van, nyáron azonban különösen nagy a páratartalom, ezért ilyenkor a helyiek szívesen “menekülnek” a hegyi falvakba, mint például amilyen Pano Platres a Troódosz-hegységben. Ha van kedved, innen eltúrázhatsz a Kaledonia vízeséshez is, de egy kellemes borozóból is élvezheted a Troódosz-lejtőinek látványát, ez a vidék ugyanis híres a bortermesztésről. Ciprus neves bora a Commandaria, amely egy édes desszertbor, sokan a mi Tokaji aszunkhoz hasonlítják. A történet szerint Oroszlánszívű Richárd és a keresztes lovagok számára készült.

Utazómajom-tipp: Ha betérnél egy finom borkóstolóra, ajánljuk a Linos Borászatot Omodoszban. A legkülönlegesebb a kék bor – igen, az ital színe olyan, mint a hupikék törpikék -, amely a vörös szőlő héjában található antocianin nevű anyagból származik.

Egyél jókat!

Ha Cipruson jársz, kóstolj bele a helyi gasztronómiába is, amely egyfajta elegye a keleti és a görög ízeknek. Nagyon sok étterem kínál különféle mezéket. Ezek kis adag ételek, mint a tapas, de nagyon sokfélét kínálnak, így egy-egy vacsora végére könnyen lehet, hogy az asztalon egy zsebkendőnyi hely sem marad. Válogathatsz tengeri vagy húsos mezék között is: a tengerinél a különféle halak, tintahalak, polip sorakoznak fel egymás után, a húsosnál omlós birkahús, különféle kolbászok, souvlaki kerülnek a tányérkákra. Előételként rendszeresen szolgálnak fel különféle mártogatósakat, mint például humuszt és tzazikit pitával és szinte mindenhol kínálnak előételként ciprusi salátát is, ami friss zöldségek, feta sajt és olívaolaj kombinációjából áll. A grillezett halloumi sajt is kihagyhatatlan.

Utazómajom-tipp: Igazi autentikus élményért keresd a Ploumin nevű családi éttermet Sotira falujában. Az étterem a fogadós nagyapjának a háza volt, egy tipikus helyi épület, nagyon finom fogásokkal. Ide a környékbeliek is szívesen járnak ünnepelni.

Menj el és fedezd fel hajóval a Kék lagúnát!

Protaras strandjai mellől több hajókirándulás is indul. A kiránduláson megismerheted a közeli partokat, elvisznek egészen a zöld vonalig és Ciprus olyan híres természeti látnivalóit is megnézheted, mint a ciprusi sziklaboltív, az Avoi Anargiroi kápolna az alatta lévő kék barlanggal, a kalózok barlangja, de az út során egy cápa fejre emlékeztető barlangot is érintetek. Jó időben megmártózhatsz a Kék Lagúna hihetetlen mélykék habjaiban is. A sétahajóra a jegyek kb. 15-20 euróba kerülnek.

Sétálj Larnaka belvárosában!

 Ha Budapestről mész repülőgéppel akkor Larnaka repterére érkezel és ajánljuk, hogy a fel- és leszálláson túl is időzz el egy picit a tengerparti városban. Larnaka egyik jelképe a pálmafa és ha végigsétálsz több száz méteres tengerparti sétányán, amelyet hatalmas pálmafák szegélyeznek, meg is érted miért. A korzózás után fedezd fel a török negyedet is, ahol girbe-gurba utcák, régi épületek és minaretek vonzzák a szemet.

A tengerparti sétánytól nem messze található a Szent Lázár templom is. A legenda szerint miután Jézus feltámasztotta Lázárt Ciprusra utazott és ő lett Kition (Larnaka ókori neve) püspöke, aki ott is halt meg, síjra fölé pedig templomot építettek. Azonban az építés közben a püspök maradványait Konstantinápolyba szállították, onnan pedig a keresztes hadjáratok során Marseille-be vitték, ám ott nyomtalanul eltűnt. Így lehet, hogy több városban is úgy tartják, náluk nyugszik Szent Lázár, aki egyébként Larnaka védőszentje is.

Nézd meg hova jártak szórakozni az ókori görögök

Kourion kb. háromezer évvel ezelőtt egy virágzó római település volt, ma gazdag régészeti lelőhely Limassol közelében. Aki szereti a történelmet vagy szeretné kicsit jobban megérteni hogyan éltek az ókori rómaiak, majd görögök, azoknak kiváló terep lehet ehhez, hiszen a történelemkönyvek rajzai helyett itt alaposan feltárt, gyönyörű állapotban megmaradt lakóházakat, Agórát és római fürdőt tekinthet meg.

A leglátványosabb azonban az amfiteátrum, amely az időszámításunk előtti 2. században épült és ma is rendszeresen tartanak itt előadásokat, a díszlet pedig maga a tenger.

Jártál már Cipruson? Ha igen, mit tennél még a listára? 

 

Ajánlatok