accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Couchsurfing, sokkal több, mint ingyen szállás!

lanymajom /

Utazni jó. A szállásért 0 Ft-ot fizetni úgy, hogy közben helyi lakosok által belecsöppenhetünk különböző kultúrákba, pedig még jobb. Az alábbi írásban bemutatjuk, hogyan tudjuk ezt kivitelezni.

Napjainkban az online közösségi felületek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ebből a kezdeményezésből persze az utazók sem maradhattak ki, megalkotván a saját közösségi oldalukat, amelyen keresztül fel tudják venni a kapcsolatot más utazókkal, sőt még ingyen meg is szállhatnak egymásnál. A legnépszerűbb ilyen, utazóknak szánt közösségi oldal a Couchsurfing, amely a világ minden pontjáról összehozza a más kultúrákra éhes, nyitott személyiségű, utazni vágyó embereket.

Mi is az a Couchsurfing?

A Couchsurfing, avagy kanapészörf egy olyan kulturális cserén alapuló rendszer, amelyen keresztül olyan autentikus tapasztalatokban, élményekben lehet részed, ami egy helyi segítsége nélkül szinte elképzelhetetlen lenne. A CS segítségével a világ bármely országában találhatsz egy helyi lakost, aki pár napra kinyitja előtted az otthonát, de ha valamilyen okból kifolyólag nincs alkalmad utazni, akkor arra is lehetőséged van, hogy te nyiss ajtót más kultúrák és utazók számára, ezzel is színesítve hétköznapjaidat. Akkor sem kell elkeseredned, ha most éppen egyikre sincs lehetőséged, hiszen a Couchsurfingen keresztül különböző helyi eseményeken, mint például közösségi nyelvórákon, túrákon, vacsorákon vagy egyéb összejöveteleken is részt tudsz venni, ahol helyiekkel és utazókkal is megismerkedhetsz.

Hogyan működik a Couchsurfing?

A rendszer használata pofonegyszerű, viszont a jó tapasztalatok érdekében érdemes betartani bizonyos íratlan szabályokat is.

kalandok

1. Készítsd el a profilod!

Mint ahogy minden közösségi oldalon, így a Couchsurfingen is lesz egy profilod, melyen be tudod mutatni magad. Érdemes minden kérdésre választ adni, még az olyan triviálisnak tűnőekre is, mint hogy melyik a kedvenc filmed. Soha nem tudhatod, hogy mi alapján leszel szimpatikus a leendő vendéglátódnak.

2. Fedezd fel a saját városod helyi Couchsurfing közösségét!

Minden nagyobb városnak van egy saját oldala, melyen a helyi eseményeket lehet böngészni. Ezeket általában kávézókban vagy bárokban szokták tartani, ahol érdekes beszélgetések folynak, nem utolsó sorban pedig akár még új barátokra is szert tehetsz. Érdemes szóba elegyedni olyanokkal, akik már régebb óta tagjai a rendszernek és tapasztalatokat cserélni velük. Én több ilyen eseményen is részt vettem. Mindegyiken nagyon jó volt a hangulat, de az összes közül egy milánói CS találkozót emelnék ki, ahol megismertem egy kínai utazót, aki napi 2,5 dollárból stoppolt be számtalan ázsiai országot. Az eszméletlen utazási és stoppolós történeteit órákig tudtam volna hallgatni.

3. Utazd be a világot!

Ha készen állsz egy nagy utazásra, akkor a következő lépésként keress rá arra a városra, ahova mész és nézd át az ott élő utazók profilját. A keresésnél különböző szűrőket is alkalmazhatsz, például nem, életkor, közös érdeklődés, beszélt nyelv. Érdemes 5-10 felkérést is kiküldeni az általad szimpatikusnak vélt személyeknek. Fontos, hogy az üzeneted személyes hangvételű legyen, melyben írj pár szót magadról, az utazásodról és áruld el a másik félnek azt is, hogy miért pont neki küldted a felkérésedet. Ha sikerült „hostot” találnod, akkor a kedvességet viszonozd valamilyen magyaros ajándékkal (téliszalámi, hűtő mágnes, bor, pálinka, stb.) vagy csak hívd meg vendéglátódat egy ebédre, italra. Én több országban is kanapészörföltem már, például Spanyolországban, Olaszországban, Lettországban, stb., a legjobb élményeimet viszont Lengyelországban szereztem, ahol hihetetlen vendégszeretetben volt részem. Több lengyel városban is jártam és mindenhol nagyon könnyen találtam vendéglátót, akik szívesen töltötték velem a szabadidejüket a városban sétálva vagy egy ital társaságában utazási történeteket cserélve.

4. Fogadj te is utazókat!

 Ha megtapasztalnád, hogy milyen turistának lenni a saját városodban és milyen a világot beengedni a lakásodba, akkor jelezd a profilodon, hogy nálad is van egy szabad szoba vagy egy kanapé. Én külön szobát nem tudok felajánlani, viszont egy nagy kanapét igen, így már több utazót is vendégül láttam. A legérdekesebb vendégem egy amerikai lány volt, aki körbe utazta a földet Hawaii-on, Ausztrálián, Új-Zélandon, DK-Ázsián, Egyiptomon és Európán keresztül. Vele mai napig tartom a kapcsolatot és bármikor szívesen válaszol az utazástervezési kérdéseimre. Remélem egyszer nekem is sikerül majd eljutnom az ő otthonába, San Diegóba, ahol az ingyen szállásom már garantált. Ha más utazók elszállásolását jelenleg nem tudod megoldani, viszont érdekesnek találod a rendszert, akkor is van további lehetőség számodra, hiszen számos utazó örülne annak, ha egy sétát tehetne vagy csak egy kávét megihatna egy helyi társaságában.

Jól hangzik ez az oldal, de biztonságos egy idegennél megszállni vagy egy idegent befogadni a lakásomba?

Minden tagnak lehetősége van arra, hogy referenciákat írjon a másikról, így megbizonyosodhatsz arról, hogy más utazók milyen véleménnyel voltak a leendő vendéglátódról vagy vendégedről.

Íme, pár tipp, hogyan használd az oldalt és hogyan maradj biztonságban:

  • Csak olyan személyeknek írj, akik minden fontos információt kitöltöttek magukról (név, fényképek, részletes leírás magukról és a felkínált szállásról).
  • Ha egy rendezvényre mész, nézd meg a rendezvény iránt érdeklődők profilját és nézz utána a helyszínnek is.
  • Mindig körültekintően olvasd el a másik félről írt referenciákat.
  • Ha nőként egyedül utazol, akkor inkább női tagoknak küldj felkérést.
  • Ha vendéglátót keresel, mindig olvasd el a másik fél által felkínált szállás lehetőséget. Lehet, hogy ugyanabban a szobában kell aludnod, ahol ő is. Ha ez számodra nem elfogadható, akkor keress inkább egy másik vendéglátót.
  • Ha bármilyen kérdésed felmerül a másik félről, ne félj ezeket föltenni neki.

Ne feledd, hogy az oldal lényege a kulturális csere, az pedig csak egy plusz, hogy ezért nem kell fizetni.

További információért keresd fel a Couchsurfing weboldalát: http://www.couchsurfing.com