accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Használt étolajat és állati zsírhulladékot tankol az Emirates a gépeibe a fenntarthatóság miatt

utazomajom /

Az Emirates a légiközlekedés fentarthatóvá tételére törekszik, ami nem csupán a fedélzeti megoldásaiban – például a zárt körforgású újrahasznosításban vagy a felelős fogyasztásban -, hanem a repülőgépeinek karbantartása és üzemeltetése során is érvényesül. A légitársaság most bejelentette: megkezdi egy olyan, fenntartható repülőgép-üzemanyag használatát, amely akár 80 százalékkal csökkentheti a repülők szén-dioxid kibocsátását. 

Kibővítette partnerségét az Emirates a világ vezető fenntartható repülőgépüzemanyag-gyártójával, a Nestével, amelynek eredményeként 2024 és 2025 folyamán több mint 113 ezer hektoliter Neste MY Sustainable Aviation Fuel (MY SAF) üzemanyagkeveréket fognak használni az Emirates amszterdami Schiphol és szingapúri Changi repülőterekről induló járatai működtetésére.

A dolog egyáltalán nem újkeletű, több légitársaság kísérletezik ilyesmivel. A technológia úttörője a KLM volt, aki már 2018 óta használ hasonló megoldást.

A SAF fenntartható forrásból származó, 100 százalékban megújuló hulladékból és olyan maradék alapanyagok felhasználásával készül, mint például a használt étolaj és állati zsírhulladék. Életciklusa során a hagyományos sugárhajtómű üzemanyag használatához képest, akár 80 százalékkal* csökkentheti a légi közlekedés szén-dioxid-kibocsátását. A fenntartható repülőgép-üzemanyagkeverék hagyományos Jet A-1 fosszilis hajtóanyagból, 30 százalékban pedig, a kétéves mennyiséget tekintve, 38 ezer hektoliter tiszta SAF-ból áll – ennek aránya a keverékekben maximum 50 százalék lehet.

“Ez a partnerség mérföldkő az Emirates számára, és felgyorsítja a működésünkhöz szükséges fenntartható üzemanyag beszerzését. Ez is egyike annak a számos kezdeményezésnek, amelyekkel a szén-dioxid-kibocsátásunk csökkentésére törekszünk, az üzemanyag-hatékony repülőgépek üzemeltetése, az üzemanyag-hatékonyság növelése, valamint a 2024-től esedékes gyorsított flottamegújítás mellett. Partnerségünk a Nestével is bizonyítja aktív elkötelezettségünket és támogatásunkat a gyorsan fejlődő SAF iparág iránt, és reméljük, hogy az Emirates és más légitársaságok erőteljes kereslete ösztönözni fogja a SAF és más tiszta meghajtási technológiák elterjedését” – mondta Sir Tim Clark, az Emirates Airline elnöke.

Az év elején az Emirates a Nestével és más, az iparágban érdekelt felekkel együttműködve sikeresen végrehajtotta a régió első, 100 százalékban SAF meghajtású bemutató repülését, amely során egy Boeing 777-300ER gép egyik hajtóművét ez a fenntartható üzemanyag hajtotta. Ezzel a légitársaság, ipari partnereivel együtt, jelentős lépéseket tett a műszaki elemzési és tanúsítási követelmények terén, amelyek előmozdíthatják a 100 százalékos SAF üzemanyag szabványosítását és jövőbeli használatát a légi közlekedésben.

Az Emirates először 2017-ben használt fenntartható üzemanyagot menetrendszerinti járaton: akkor SAF és sugárhajtómű-üzemanyagkeveréket használtak a Chicagóból induló repülőgépen. Azóta a légitársaság a stockholmi járatok esetén is felemelte a SAF arányát, jelenleg pedig Párizsból, Lyonból és Oslóból üzemeltet járatokat SAF keverékkel. Az Emirates folyamatosan azon dolgozik, hogy elősegítse a fenntartható repülőgép-üzemanyag gyártásának és ellátásának bővítését.

Ajánlatok