accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Figyelem, ilyen feltételekkel lehet utazni hétfőtől!

Katya /

A csütörtökön bejelentett szigorítások mellé egy szigorúbb határellenőrzésről is beszéltek és arra kérték az utazókat, hogy halasszák el egzotikus nyaralásaikat. De mi is változik akkor hétfőtől?

Alapvetően a szabályok nem változtak, tehát ahol nyitva vannak a határok, oda továbbra is utazhatunk, visszatérve pedig kötelező a 10 napos karantén, amit két darab negatív PCR teszttel lehet kiváltani. Kivéve, ha valaki inkább engedve a kérésnek otthon marad a négy fal közt a különféle mutáns verziók behurcolásától hősiesen védve a hazát…

A héten azonban változtak az üzleti utazás feltételei. Eddig ugyanis üzleti útra hivatkozva bárhonnan megúszható volt a kötelező karantén. A kreativitás pedig itt sem ismer határokat, így sokaknak akadt sürgős, üzleti teendője egzotikus szigeteken, ahogyan az írek is a Kanári-szigetekre jártak sürgős fogászati kezelésekre.

A március 1-jén kiadott külügyminisztériumi rendelet alapján azonban szűkült azon országok listája, ahonnan ezután is karanténmentesen térhetnek haza azok, akik hitelt érdemlően bizonyítani tudják, hogy üzleti, gazdasági tevékenység miatt volt dolguk az adott országban.

Az üzleti útra hivatkozva jelenleg az alábbi országokból térhetünk haza karantén nélkül: az Európai Unió tag- vagy tagjelölt államai, az Európai Gazdasági Térség vagy azzal azonos jogállású államok, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, továbbá az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Oroszország, India, Indonézia, Izrael, Japán, Koreai Köztársaság, Törökország, Ukrajna, Szingapúr, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán.

Ez nem érvényes azokra, akik turistaként utaznak ezekbe az országokba, rájuk minden esetben érvényes a 10 napos karantén vagy a teszt kötelezettség. Ez igazából amiatt érdekes, mert a listán szerepelnek erősen fertőzött országok is, ahonnan üzleti utazók gond nélkül ki- és beutazhatnak, míg az olyan tiszta országokból, mint például a március 25-én nyitó Seychelle-szigetek (ahol hamarosan elérhetik a nyájimmunitáshoz szükséges átoltottság szintjét) kötelező a karantén. Aki viszont inkább picit elmenekülne, ezek az egzotikus szigetek és úti célok szerintünk megérik még a karantént is. Fontos, hogy nem jár viszont karantén akkor, ha hitelt érdemlően bizonyítja az utas, hogy már átesett a fertőzésen.

Ajánlatok