Hogyan indítson pékséget?
Sokak álma egy saját pékség, ahol a mindennapok finom kenyérillatban, ízletes péksütemények között telhetnek elégedett, jóllakott vásárlókkal. Ám a megvalósítás már nem is annyira egyszerű, egy pékipari kisvállalkozás indítása gondos előkészítést igényel, mindenekelőtt egy pontos üzleti tervet, és annak szigorú végrehajtását.
Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb teendőket lépésről lépésre, hogy Ön is boldog pékségtulajdonos lehessen, ha szeretne.
Az üzleti terv
Az első és legfontosabb teendő – mielőtt még a vállalkozás pontos helyét véglegesíti – a helyi adottságok és az esetleges versenytársak alapos feltérképezése minden lehetséges lokáció esetében, illetve az üzlet leendő célközönségének meghatározása. Határozza meg, milyen típusú péksüteményeket és termékeket fog kínálni! Árazza be a termékeit versenyképesen, figyelembe véve a költségeket és a piaci igényeket!
A helyi szabályozásokról, és az üzlethelyiség bérleti feltételek közötti különbségekről sem szabad megfeledkezni. Kizárólag ezek ismeretében lehet elkészíteni a részletes költségvetést, azaz kiszámolni a költségeket és a várható bevételt.
Az üzleti terv részeként érdemes egy kimunkált marketingtervet is készíteni, amely tartalmazza az online és offline stratégiákat, illetve a fontosabb arculati elemeket.
Az üzleti terv (megvalósíthatóság szempontjából) talán legfontosabb eleme a finanszírozás. Meg kell határozni, hogy milyen forrásokra lesz szüksége a kezdeti beruházáshoz és a napi működéshez, és azokat miből tervezi előteremteni (banki kölcsön, saját tőke, stb.).
Előkészületek
A vállalkozás indításához mindenképpen szükség lesz valamilyen jogi keretre, érdemes szakemberrel megbeszélni, hogy az Ön számára melyik cégforma lehet ideális (Kft., Bt., stb.).
Amennyiben szükséges, a vállalkozás számára megfelelő humánerőforrást is biztosítani kell, lévén, hogy a jó szakemberek külföldön is keresettek, még az elején érdemes tisztázni, kialakítható-e egy működőképes csapat.
Amint megvan a hely és a nyitás tervezett időpontja, el lehet kezdeni az előkészítő marketing munkát, ami egy visszhangos, jól dokumentált nyitóeseményben kell kicsúcsosodjon.
Rendezze be az üzletet a megfelelő bútorokkal és berendezésekkel! Az előkészületek alatt is folyamatosan monitorozni kell, hogy minden az üzleti tervnek és a költségvetésnek megfelelően zajlik-e, amennyiben valamilyen váratlan esemény miatt változtatni kell, akkor mindig újratervezés szükséges!
Eszközök és felszerelések beszerzése
Szerezze be a szükséges pékáruipari eszközöket és gépeket! A Nagykonyhai.com Webáruház kínálatában kapható ipari dagasztógépek rendkívül hasznosak, ha nagyobb adagban kell tésztát készíteni. De gondolkodhat multifunkcionális felszerelésben is, ebben az esetben habverő, dagasztó, krémkeverő gép beszerzése javasolt.
Fontos, hogy az egyes lépéseknél a helyi jogszabályokat és piaci sajátosságokat is figyelembe kell venni!