accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Így lehet leszámolni a szőlő rettegett ellenségével

utazomajom /

A szőlő sok más gyümölcshöz hasonlóan hajlamos a különféle betegségekre. Ha nem teszünk meg mindent az atkák asszimilációs felület csökkentésének érdekében, akkor sajnos kalkulálnunk kell azzal, hogy a termés mennyisége el fog maradni a várakozásoktól.

A következőkben szó lesz arról, milyen kártékony atkák léteznek, és ragadozó atkák segítségével hogyan gyéríthető a számuk. Persze a Csodakertész Barna Faiskola rovarölő szerei is sokat segíthetnek.

Az atkák okozta tünetek meglehetősen szembetűnőek

Ha a szőlőlevélatka, valamint a gubacsatka megkezdi kártékony tevékenységét, annak látványos jelei szoktak lenni. Általában ez már a fakadás után megtörténik. Ezzel az a fő probléma, hogy ilyen korai szakaszban a növény levelei még nagyon érzékenyek.

Amikor a levélatka szívogatni kezd, akkor az hajtásrövidüléshez vezethet, de ízköz-rövidülés valamint torzuló levélkék is megfigyelhetők lesznek. Idővel aztán a torzult levelek fel is szakadozhatnak.

Sajnos az atkák nem érik be azzal, hogy csak néhány levelet károsítsanak. Mindig átvándorolnak a fiatal levelekre, és ott szívogatnak. Éves szinten több nemzedéke is van az atkáknak, amelyek a vesszők kérgének repedéseiben vészelik át a teleket.

A szőlőgubacsatka jelenléte is könnyen kiszúrható

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a szőlő leveleinek szélén dudorok jelennek meg, miközben a fonákján szöszös foltokat látunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a szőlőgubacsatkával van dolgunk. Ezek a lények másként viselkednek azonban, mint az atkák.

Ők a gubacsok belsejében laknak, nem mozognak a levelek fonákjain. Amikor nagyon erős a fertőzés, akkor össze is folynak ezek az emlegetett foltok, így jelentős mértékben csökken a növény asszimilációs képessége.

A legjobb védekezés a megelőzés

Előrelátó döntés, ha már a tünetek megjelenése előtt felkészülünk az atkák támadására. A szőlő rügypattanás utáni gyapotos állapotban célszerű megtennünk az óvintézkedéseket. Nyáron szüntelenül képződhetnek gubacsok, az atkák mindig a friss levelek irányába mozognak.

Kíméletes szer, ami bevethető az atkák ellen

Nem kell mérgező vegyszereket használni ahhoz, hogy visszaszoríthassuk az atkákat. A növényevő atkákkal szemben nagyon hatásos a NeemAzal 0,3 százalékos oldata. Jó hír, hogy ez a szer nem tesz kárt azokban a ragadozó atkákban, amelyek hasznosak.

Fontos, hogy ha meleg az időjárás, akkor mindenképpen kora reggel vagy este használjuk a készítményt. Ha a legforróbb órákban permetezünk, akkor sajnos túlságosan gyorsan lebomolhat a szer, még mielőtt ki tudná fejteni a hatását. Érdemes azt is észben tartani, hogy narancsolajjal keverve perzselő hatása van.

A nyíratlan rét haszna a kertben

Amennyiben a szőlőtövek környékén van nyíratlan rét vagy aljnövényzet, akkor a hasznos ragadozó atkák, rovarok és pókok jelen tudnak lenni kellő létszámmal. Ezek gondoskodnak a kártevő atkák kordában tartásáról. Ilyen ragadozó atkákat be is lehet telepíteni hibernált állapotban, filccsíkokon, ám erre legkésőbb március közepéig sort kell keríteni.

Ajánlatok