accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Így védekezhetünk a számítógépes kibertámadások ellen

utazomajom /

A hírekben egyre gyakrabban hallhatunk kibertámadásokról szóló történéseket, melyek akár civil számítógépeket, személyes adatokat is érinthetnek. Érdemes tehát megfelelően gondoskodni adataink védelméről vírus- és hálózatvédelmi programokkal.

Ránk leselkedő veszélyek

Az interneten különböző zsarolóvírusok, adathalász linkek és egyéb kibertámadó eszközök bújnak meg arra várva, hogy ellophassák a személyes adatainkat. Egyre különfélébb módon akadhatnak ránk ezek az internetes kártevők, így már gyakran az sem segít, ha nagyon körültekintőek vagyunk, és nem kattintunk gyanús üzenetekre.

A kibertámadások elleni védekezés az óvatosság és a megbízható szoftverek használata mellett vírus- és hálózatvédő programokkal a leghatékonyabb. Így elkerülhető, hogy a számítógépedbe vagy hálózatodra bejussanak olyan kártevők, amelyek a személyes adataid ellopják, továbbítják, vagy épp felhasználják további adathalászathoz.

Gondoskodj a számítógépeden tárolt személyes adataid védelméről, és szerezd be a hatékony ESET szoftvercsomagot a Szoftver.hu honlapjáról!

Hogyan védekezzünk?

Fontos, hogy a különösen érzékeny személyes adatokról, dokumentumokról vagy épp számunkra nagy értékkel bíró családi fotókról mindig őrizzünk biztonsági másolatot. Így, amennyiben feltörik a számítógépet és letörlik annak memóriaállományát, lesz egy biztos másolat egy adathordozón.

Érdemes arra is ügyelni, hogy operációs rendszerünk mindig naprakész és friss legyen. A frissítések ugyanis éppen azért szükségesek, hogy a naponta kifejlesztett újabb és újabb vírusokat felismerje és meggátolja. Máskülönben akár észrevétlenül törhet be a hálózatba, hiszen a régi verziót kijátssza a hiányosságok miatt.

Elővigyázatosság és védelem vállalati szinten

A home office-ban töltött hónapok és évek során különösen fontossá vált, hogy a cégek által használt VPN szerverek megfelelően védve legyenek. Erre csatlakozva ugyanis egy privát számítógép valóságos kiberbűnözési kánaánnak számít, hiszen nincs megfelelően szűrve és védve. Így akár saját laptopodról is könnyen ellophatnak rendkívül szenzitív, fontos céges, személyes adatokat.

Így vállalati szinten mindenképpen egy komolyabb szűrőprogram használata javasolt, amely végpontvédelemmel van ellátva. Ennek köszönhetően a rendszergazda időben értesül a veszélyes támadásokról, így könnyen elejét vehetni azoknak, mielőtt adathalászat történne.

Az ilyen támadásokra pedig backuppal, azaz adatmentéssel is érdemes felkészülni. Ennek segítségével az érintett, veszélyben lévő számítógépek teljes tartalma lementhető és eltárolható, majd később visszaállítható.

Szerezz be személyes vagy vállalati célra kifejlesztett szoftvercsomagokat a Szotver.hu segítségével, hogy megóvd a szenzitív adatokat a kibertámadások elől!

Ajánlatok