accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Izlandot is elárasztották a turisták, de ennek vajon lesz valamilyen következménye?

lanymajom /

Izland 2017 végére összesen 2,3 millió turistát fogadott, ami az ország népességének hétszerese. A turizmus hatalmas léptékű növekedése miatt az izlandi kormány is különböző szankciók bevezetésén gondolkozik.

Döntés még nem született, de a felmerült javaslatok között szerepelt az érkezők számának korlátozása és a természetvédelmi díj bevezetése, melyet az ország természeti értékeinek megörzésére fordítanának. A 100.000 négyzetkilométer területen fekvő ország 340 ezres lakossága az elmúlt években exponenciálisan növekvő látogatószámot tapasztalhatott meg, melyet leginkább a különleges természeti értékeknek köszönhetnek. A népszerűséget az országban forgatott sorozatok és filmek csak tovább tetőzik. Az elmúlt hetekben mi is beszámoltunk itt az Utazómajom oldalán arról, hogy Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken is úgy döntöttek a hatóságok, hogy egy időre bezárják a legnépszerűbb strandokat és így próbálják rendbe tenni a turizmus által okozott károkat. Vajon Izland lesz a következő ország, ahol hasonló intézkedéseket vezetnek be vagy esetleg még drágább lesz a már így is drága országban turistáskodni?

Összehasonlításképpen míg 2002-ben körülbelül 250 ezer, 2010-ben 460 ezer, addig 2016-ban összesen 1.352.681 látogató érkezett Izlandra. A turizmus már a második legnagyobb bevételű iparág az országban, viszont a hatalmas növekedés aggodalomra ad okot, hiszen az üteme nem biztos, hogy fenntartható.

Melyek azok az országok, ahol a turisták száma meghaladja a népességet?

2016-os adatok szerint a válasz az alábbi, zárójelben az egy lakosra jutó turisták száma.

1. Andorra – (36,6)
2. Makaó (25,6)
3. Brit Virgin szigetek (13,3)
4. Sint Maarten (13,1)
5. Turks-és Caicos-szigetek (13)
6. Aruba (10,5)
7. Észak Mariana szigetek (9,6)
8. Guam (9,4)
9. Monaco (8,7)
10. Palau (6,4)
11. Kajmán-szigetek (6,3)
12. Amerikai Virgin-szigetek (6,2)
13. Izland (5,4)
14. Málta (4,5)
15. Bahama-szigetek (3,8)

Az Izlandi Központi Bank októberben készült jelentése szerint nagy a veszély, hogy a turizmus hatalmas növekedése az ipar többi ágazatát is befolyásolhatja. A riportban kiemelték az ingatlan piacra gyakorolt hatást, ami az árak folymatos növekedésében figyelhető meg.

Az elmúlt években az izlandi hatóságok megpróbálták a rövid távú lakáskiadásokat csökkenteni azáltal, hogy vállalati adóval sújtották azokat, akik otthonaikat évente több mint 90 napon kereresztül adják ki az Airbnb oldalon keresztül. Az ingatlan bérbeadási trend ennek ellenére se lassult. A legsikeresebb Airbnb lakástulajdonos 12 hónap alatt átszámítva körülbelül 604 millió Ft-ot keresett, másik 5 személy pedig közel 250 millió Ft-nak megfelelő összeget zsebelt be ugyanennyi idő alatt.

A turizmusért felelős miniszer szerint a minisztérium által hozott döntések biztos, hogy befolyásolni fogják az ágazat fejlődését, de a természet védelme miatt szükség van a beavatkozásra. “Nem szabad, hogy a saját sikereink áldozata legyünk” – nyilatkozott a miniszter. “Vannak olyan látványosságok az országban, melyek nem képesek 1 millió látogató fogadására. Ha több embert engedünk ezekre a helyekre, akkor ezek a látványosságok elveszítik azt, amiért különlegesek.”

Melyek a világ leglátogatottabb országai?

2016-os adatok szerint az alábbiak:

1. Franciaország
2. Amerikai Egyesült Államok
3. Spanyolország
4. Kína
5. Olaszország
6. Egyesült Királyság
7. Németország
8. Mexikó
9. Thaiföld
10. Törökország


Forrás

Ajánlatok