accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Mit tehetsz, ha a kijárási tilalom alatt érkezik a járatod? Megkaptuk az ORFK válaszát

Katya /

A kijárási korlátozás értelmében este 8 és reggel 5 óra között csak munkavégzés, illetve kutyasétáltatás miatt lehet elhagyni a lakást. Ahogy arról már beszámoltunk, arra azonban nem gondoltak a jogalkotók, mi van azokkal, akiknek a tilalom időtartama alatt indul vagy érkezik a járata és főként azok maradtak ki a szabályozásból, akiknek a hazaérkezés  -azaz ahol a karantént megkezdik – adott esetben egy több száz kilométeres utat is jelenthet, amely tömegközlekedés hiányában éjjel elég macerás, lehetetlen vagy nagyon drága küldetésnek számít. Mivel a csoportunkban is nagyon sok kérdés érkezett ezzel a témával kapcsolatban, kérdéseinkkel mi is megkerestük az Országos Rendőr-Főkapitányság Szolgálatát, hogy hivatalos információkkal segíthessünk.

Az alábbi kérdéseket juttattuk el az ORFK részére:

 -Ha valakinek a gépe/nemzetközi járata a kijárási tilalom ideje alatt érkezik vagy indul, a jegy felmutatása érvényes igazolásnak számít? Mit tehet valaki, akinek például hajnal négykor kellene elindulnia otthonából, hogy elérje a járatát?

– Ha valakinek a járata éjszaka száll le és vidéki lakos (például Debrecenbe kellene hazautaznia az éjszaka közepén), tehát nem tud taxival vagy tömegközlekedéssel eljutni arra a helyre, ahol a karantént majd tölti, mit tanácsolnak? Ilyenkor hozzátartozó érte mehet a reptérre, kérhet útvonalengedélyt?

– Ha igen, ebben az esetben mi az eljárás, hova érdemes fordulni?

Válaszként pedig az alábbiakat kaptuk:

“A kijárási korlátozás ideje alatt induló repülőjáratokhoz történő utazáshoz a repülőjegy nem megfelelő igazolás, figyelemmel arra, hogy a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 3. § meghatározza, hogy milyen esetekben lehet elhagyni a lakóhelyet, a tartózkodási helyet, illetve a szálláshelyet és ennek igazolására milyen okirat fogadható el. Amennyiben az utazásra a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából vagy a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából kerül sor, szükséges a munkavégzésről szóló igazolás megléte.

A Korm. rendeletben foglalt tiltó és korlátozó rendelkezések alól a rendőrség nem adhat felmentést, de az intézkedést kezdeményező rendőr valamennyi esetet egyedileg vizsgál, amely során figyelembe veszi a konkrét élethelyzettel kapcsolatos, a helyszínen előterjesztett esetleges méltányossági okot is.”

Az utolsó két kérdésünkre, amelyben pont arra voltunk kíváncsiak, mit tehet az, akinek vidékre kell hazajutnia, az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján elhangzottakat javasolták:

„Utolsó két kérdésével kapcsolatban ajánljuk figyelmébe az Operatív Törzs 2020. november 19-ei (alábbi linken megtalálható) tájékoztatóján 20:30 perckor elhangzó kérdésre adott választ, különösképpen a 22:23-tól hallható információt.”

Eszerint a korlátozások alóli mentesülés továbbra is csak az utazó személyre érvényes, tehát, aki a járathoz érkezik személyszállítás céljából rá nem, ő a szabálysértést elköveti.

 

Ajánlatok