accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Tipp adventezéshez: Ljubljana, Európa ékszerdoboza Karácsony előtt is mesés

Katya /

Ljubljana és óvárosa igazi kis ékszerdoboz, karácsony közeledtével pedig olyan lesz, mint az ezer fények városa, miközben a karácsonyi forgatagban  sült gesztenye és forralt bor illata járja át a levegőt. Ha valami másra vágysz, mint a bécsi advent, irány Ljubljana és a karácsonyi vásár!

Bár Szlovénia itt van a szomszédunkban, ha kirándulásról van szó, sokan inkább a tengerpartot vagy a Bledi-tavat részesítik előnyben, esetleg a fürdőit, miközben aprócska, de mesés fővárosáról sokan elfeledkeznek, vagy csak gyors kitérőnek tekintik utazás közben. Pedig Ljubljana négy és fél óra alatt érhető el Budapestről autóval, de vonattal és busszal is könnyen elérhető, szerethető hangulata és közelsége miatt pedig kiváló választás egy hétvégi kiruccanáshoz. Adventi időszakban is.

Romantikus folyópart, ahol sárkányok őrzik a hidat

Ljubljanát átszeli a Ljubljanica folyó, amelyet hangulatos hidak ölelnek át, végeiknél gyakran kedves terek vagy barokk templomok fogadnak. A várost járva könnyű tájékozódni a hidak – és természetesen a fölöttünk tornyosuló vár – segítségével. A romantikus folyóparti séta során pedig hangulatos éttermek, kávézók is hívogatnak. A folyónak két híres hídja is van: az egyik a város jelképnek számító Sárkány híd, amelynek négy sarkát harcias sárkányok őrzik. A másik pedig a Mesarski vagyis Mészáros híd, amely kedvelt zarándokhelye a szerelmeseknek: a korlátjait rengeteg lakat díszíti. Ugyanakkor maga a híd is nagyon látványos furcsa szobraival.

Nebotičnik

A Nebotičnik felhőkarcolót jelent szlovénül. Ha felnézel erre a 13 emeletes épületre, nem biztos, hogy ez a szó fog eszedbe jutni róla, azonban 1933-ban, amikor épült, ez volt a Balkán legmagasabb épülete a maga 70 méterével. Egy biztos, a kilátás miatt máig érdemes felkeresni: a tetején egy kávézó üzemel, így a téli sétában megfáradva ajánljuk, hogy liftezz fel az épület legmagasabb szintjére és igyál egy forró italt miközben az alattad elterülő várost szemléled.

Ljubljana vára

Szinte mindenhol végigkísér a városban, érdemes gyalogosan vagy üvegsiklóval meg is hódítani Ljubljana várát. A kb. 900 éves várba kis utcácskák vezetnek fel – picit Óbudára hasonlít a hangulatuk -, de aki nem szívesen sétál, az egyszerűen feljuthat a siklóval is. Fentről pedig csodálatos kilátás nyílik a városra, szép időben akár a távoli havas hegycsúcsok is megcsodálhatók. Télen, hóesésben igazán különleges látványt nyújt a város fölé magasodó épület is.

Karácsonyi vásár a Prešernov téren

A Prešernov tér minden évszakban kedvelt találkozóhely a helyiek körében. A teret a rózsaszín Ferences templom uralja, adventkor pedig itt állítják fel a karácsonyfát is és finom illatok lengik be a környéket. Nem csak a téren, de a környező utcákban is gesztenye árusok, forralt borosok, tradicionális szlovén fogásokat kínáló árusok és kézművesek kínálgatják portékáikat. A szlovénok főtt kolbásza a kranjska klobasa sok helyen megtalálható, desszertnek pedig az ipanicát ajánljuk, ami egy réteges sütemény, tésztái közé almát, mákot, diót, túrót, mazsolát sütnek. A potica is népszerű édesség, ami egy kuglóf alakú diós-mazsolás kalács. Bevásárláshoz ajánljuk még a finom szlovén mézeket és pálinkát is!

A városi fények, dekorációk minden évben kapnak egy tematikát. Az idei címe “Az általános elme / a közösség szelleme”, amely koncepciójaként Ljubljana olyan organizmusként jelenik meg, amely minden gondolkodó lénnyel párhuzamba állítható. Kb. 850 különféle fényszobor és dísz öltözteti ennek megfelelően ünnepi fényekbe a várost.

Tivoli park

Ez a város legnagyobb és legzöldebb parkja. Igaz, télen a pompás kertből és a szép zöld gyepből nem igazán kaphatunk ízelítőt, azonban csodaszép hóesésben is, a családok gyakran szánkókkal indulnak el ide. Itt található a Tivoli kastély is, amely kortárs művészeti kiállításnak ad otthont.

Ajánlatok