accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Megéri az esős évszakban Délkelet-Ázsiába utazni?

lanymajom /

Délkelet-Ázsiába csak akkor érdemes utazni, amikor nem esik az eső – gondolhatják sokan. De vajon tényleg tartanunk kell az esős évszaktól?

Ha esik az eső, akkor lőttek a programoknak, hiszen nem lehet strandolni, kirándulni, nézelődni, hanem egész nap csak a hotelben kuksolhatunk? Habár az esős évszakban valóban több a csapadék, de nem egész nap esik, hanem általában délutánonként 1-2 órára romlik el az időjárás. Napsütésből ekkor sincs hiány, viszont bónuszként kevesebb turistával és alacsonyabb árakkal is szembesülhetünk, a táj pedig különösen szép zöldben pompázik. Ezen felül azért azt is érdemes megemlíteni, hogy a száraz évszakban is kifoghatunk viharokat, esősebb napokat. De most vizsgáljuk meg, hogy hivatalosan mikor, hol van esős évszak.

Mikor jellemző az esős évszak?

Az esős évszak ideje országonként, sőt akár régiónként is eltér.

Thaiföld

Észak-Thaiföldön az esős évszak május és november között jellemző, a legtöbb csapadék augusztusban és szeptemberben esik. A fővárosban, Bangkokban május és október között számíthatunk a monszunra, a legesősebb hónap általában a szeptember szokott lenni. A kambodzsai határ felé haladva Ko Chang szigetén nyáron, júniustól augusztusig esik a legtöbb csapadék.

Dél-Thaiföldön a nyugati és a keleti parton eltérő monszun időszak jellemző. Továbbá az Andamán partszakaszon, Phuketen, Krabin és a PhiPhi-szigeteken nagyobb mennyiségű csapadék hullik le az esős évszakban, mint a Thai-öböl mentén, Ko Samuin vagy Ko Pha Ngan-on. A nyugati oldalon májustól novemberig számíthatunk csapadékra, a legesősebb hónap itt is szeptember. A keleti oldalon ezzel szemben csak októbertől decemberig tart a monszun.

Vietnam

Vietnamban nincs olyan időszak, amikor az ország minden területén száraz évszak lenne, így ha keresztül szeretnénk utazni az egész országon, akkor valahol biztos belefutunk az esőbe.

Észak-Vietnamban május és szeptember között jellemző a monszun, a legesősebb hónap július és augusztus. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy Sapa és környékén a téli hónapokban habár nem esik annyit, de ilyenkor nagyon le tud hűlni a hőmérséklet és hatalmas köd is kialakulhat.

Közép-Vietnam északi részén szeptember és január között esik a legtöbbet, különösen október és november hónapokban. Ezen a területen nemcsak a monszunra, hanem a tájfunra is érdemes figyelni, ami augusztus és november között jellemző. A régió déli részén kevesebbet esik, Nha Trang és Mui Ne szeptember és december között esős.

Dél-Vietnamban április és szeptember között jön a monszun, a legesősebb hónap a június és a július.

Malajzia

Mint ahogy Thaiföldön, úgy Malajziában is a keleti és a nyugati partot eltérő időszakban éri el a monszun. Penang és Langkawi a nyugati parton május és október között esősebb, különösen szeptemberben és októberben. Amikor a nyugati oldal esősebb, akkor a keleti parton több a napsütés, majd ott november és március között köszönt be az esős évszak. A fővárosban, Kuala Lumpurban ezzel szemben szinte bármikor találkozhatunk esővel, így szinte teljesen mindegy, hogy mikor utazunk. (Hasonló a helyzet Szingapúrban is.) Borneón pedig október és március között esik a legtöbbet.

Kambodzsa, Laosz és Mianmar

Kambodzsában, Laoszban és Mianmarban május és október között érkezik a monszun, a legesősebb időszak július és szeptember között jellemző. Ezekben az országokban a rossz minőségű földutakon száraz évszakban is kellemetlen tud lenni az utazás, hiszen az autók felverik a port, így az esős évszak eleje, május, június egy jó alternatíva lehet.

Indonézia

Indonéziában a monszun október végétől április végéig tart, viszont érkezése évről évre és régiótól függően is változhat, továbbá az eső mennyisége sem állandó. 2015 december elején például Java és Szumátra szigetein hatalmas esők köszöntöttek be, Balira és Lombokra viszont ebből semmi sem érkezett. Balin általában december és március között esik a legtöbb eső.

Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken május és október között érkezik a monszun, viszont ebben a régióban hatalmas tájfunok alakulhatnak ki, így talán erre érdemesebb figyelni. A tájfun időszak általában július és október/november között jellemző, viszont nem minden régió hasonlóan veszélyeztetett.

András, az utazgatok.hu szerzője a monszun idején járt a Fülöp-szigeteken és tapasztalatairól így számolt be nekünk:

“Én május-júniusban jártam a Fülöp-szigeteken, Palawanon és előre riogatott mindenki, hogy ne akkor menjek, mert ilyenkor szakad az eső végig. Sajnos nem volt más választásom, csak akkor tudtam menni, a Fülöp-szigeteket pedig nem akartam kihagyni. Végül bevállaltam és nagyon jó idő volt. Egyszer sem esett az eső.”

Egy utazó blogger személyes élménye

Megkértük a Femal Yeti néven ismert bloggert, Zsuzsit, aki több hónapon keresztül, a monszun idején is tartózkodott Délkelet-Ázsiában, hogy mondja el nekünk a tapasztalatait.

“Világkörüli utam során majdnem egy évet töltöttem Ázsiában, így megtapasztalhattam a monszunt is. Mint ahogy a legtöbben, én is azt gondoltam, hogy éjjel nappal esni fog és ezért senki nem is utazik ilyenkor Délkelet-Ázsiába. Ez egyáltalán nem így van. Én kimondottan élveztem a monszun időszakot, egyrészt mert mindenki rémisztgetett, hogy esni fog egész nap, viszont ez nem így történt. Azért azt nem állítom, hogy egyáltalán nem esett, de ha leszakadt az ég, akkor kiszámítható volt és egy hétig mindig ugyanabban az időszakban esett. Ha előző nap 2 és 4 között esett, akkor aznap is akkor fog. Ekkor viszont nem igazán mentem ki az utcára, mivel a döglött patkánytól kezdve sok meglepetésre lehet lelni az utcákon a vízben. Ezt a pár órát nemcsak azért kell elkerülni, mert rettentően koszosak az utak, hanem azért is, mert hatalmas a fertőzés veszélye még akkor is, ha csak egy kis karcolás van az ember lábán. Ha leszakad az ég a csatornák általában nem tudják elnyelni a hirtelen lezúduló víztömeget, így egy kisebb medencévé válik az utca. Amilyen gyorsan jön, általában olyan gyorsan el is tűnik ez a rengeteg víz. Számomra azért is előnyös a monszun időszak, mivel ilyenkor szinte egész nap be van borulva, így napközben is elviselhetőbb az időjárás, hiszen amúgy napsütésben hatalmas a hőség. Azért hozzátenném, hogy monszun idején nagyon rémisztő lehet a repülés és tájfun érkezésekor hajóra ülni sem egy életbiztosítás. Nekem minden esetre semmi gondom nem volt a monszunnal, de az is igaz, hogy ha csak 1-2 hétre jöttem volna a tengerpartra pihenni, akkor lehet, hogy nem tetszett volna.”

Ajánlatok