accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Minden ötödik embernek van és rengetegen utaznak vele. Mi az?

Katya /

Szinte minden ötödik ember kapja munkabéren kívüli juttatását SZÉP-kártyára, és jelentős részük évről-évre ebből oldja meg akár az egész család nyaralását is. Nem csoda, hiszen több mint 24 ezer belföldi kártya-elfogadóhely közül lehet válogatni. A szálláshelyek széles kínálatban az ötcsillagos medencés hotelek pont úgy benne vannak, mint a családi panziók, bérelhető nyaralók, falusi szálláshelyek. Ráadásul a szállásfoglaláson túl különféle wellness szolgáltatások és fürdőbelépők is fizethetők vele, de éttermekre, kirándulásokra is felhasználható.

Idén rendesen ki is használták kártyájukat a tulajdonosok: júniusban a hazai szálláshelyek belföldi turistáktól származó bevételeinek fele SZÉP-kártya költés volt. Mindeközben pedig az érdeklődésnek köszönhetően havonta több mint 1200-zal nőtt az elfogadó helyek száma, az így érkezett bevétel pedig segített a hazai turizmus talpra állásában is.

A SZÉP-kártya tulajdonosok száma idén meghaladta a kétmilliót is, a munkáltatók által havonta feltöltött jóváírások teljes összege januártól-októberig számítva pedig 225,71 milliárd forint volt – 16-%-kal túllépve a tavalyi értéket.

Nem csak a munkavállalónak és az elfogadóhelyeknek jön jól

A számok növekedése is jelzi, nemcsak a munkavállalók járnak jól, hogyha a cafeteria csomag részeként SZÉP-kártyán kapják béren kívüli juttatásukat, hanem a kedvezményes adózás miatt a munkáltatónak is megéri, ráadásul ebben a formában egy olyan juttatással díjazza munkavállalóit, melyet sokféleképpen el tudnak költeni. Az utazáson túl éttermekben, különféle kulturális-, szabadidős- és sporttevékenységekre, egészségügyi szolgálgatásokra is felhasználható és arról, hogy mire kívánja költeni, mindenki maga dönthet az alszámlák keretösszegeit és felhasználhatóságát figyelembe véve.

Ebben az évben kedvezményes adókulcs teheti a cégek számára még vonzóbbá a dolgozói pihenőkártyát, ugyanis december 31-ig nem kell szociális hozzájárulási adót (szocho) fizetniük a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatás után, azaz a korábbi adóteher 32,5 százalékról 15 százalékra csökken. Ezzel párhuzamosan 2020-ban a kedvezményes adókulccsal adható rekreációs keretösszeg 450 ezerről 800 ezerre emelkedik, a költségvetési szerveknél pedig 200 ezerről 400 ezerre – azaz ennyivel több pénz kerülhet az utazásra és az aköré épülő szolgáltatásokra költhető alszámlára.

Szponzorált tartalom