accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Mit érdemes tudni a napelemes töltésről és az energiatárolóról?

utazomajom /

Az új évtől, 2023-tól módosították a napenergia hasznosításával és felhasználásával kapcsolatos szabályokat, így például teljesen megszűnik az eddigi szaldós elszámolás. A legtöbb napelem tulajdonos számolgatásba kezdett, de a gyakorlatban mit is jelent ez az egész módosítás, eltörlés?

Mi köze van a napelemeknek és az energiatárolóknak az elektromos autókhoz?

Még mielőtt belemennénk az új szabályozásba, érdemes szót ejteni az egyik legzöldebb és legmodernebb felhasználási módról. Az elektromos autók népszerűsége folyamatosan növekszik, ahogy például a napelem rendszerek is egyre terjednek hazánkban is. Az e-autókkal kapcsolatban mindig is kritikus kérdés volt a töltés, de ezt ma már könnyedén meg lehet oldani egy otthoni fali töltővel vagy töltőoszloppal, amivel hasznosíthatjuk a napelemek által előállított energiát, vagy éppen az energiatárolóban lévőt.

A napelemek továbbra is tökéletes alternatívák arra, hogy részben vagy akár teljesen függetlenedjünk az energiaszolgáltatóktól. Viszont a változtatásnak hála elkerülhetetlenné vált, hogy befektessünk egy energiatárolóba. Erre azért van szükség, mivel folyamatosan változik a felhasznált és termelt energia mértéke, így ha esetleg többet termelünk, mint amennyit éppen fogyasztunk, a maradék ne vesszen kárba, el tudjuk raktározni például az éjszakára, amikor a napelemek is nyugovóra térnek a Nappal együtt.

A szaldó elszámolás és az energiatárolók kapcsolata

Azért van szükség energiatárolókra, mivel a szaldós elszámolás pont a “felültermelt” energiát érinti a legjobban. Az eddigi elszámolás lényege pont az volt, hogy egy oda-vissza mérő óra segítségével egyszerűen le lehetett olvasni, hogy a hálózatba táplált, valamint onnan vételezett villamos energia mekkora mértékű volt, és ez alapján fizetett a tulajdonos a szolgáltatónak.

Ez a napelem tulajdonosoknak azért volt előnyös, mert napközben nem használták fel az energiát, amikor a legtöbb termelődik (hisz a család nagy része vagy dolgozik, vagy iskolában van), így a hálózatba táplálással csökkenthették a rezsiköltséget. A kormány döntése alapján teljesen megszűnik, nem lesz már visszatáplálás a hálózatba, így a fel nem használt energia alapesetben “elvész”. Itt kerülnek a képbe az energiatárolók, amelyek eltárolják a napközben előállított áramot, így azt például az éjszaka folyamán használhatjuk.

Érdemes energiatárolóval bővített napelem rendszert telepíteni

Az előző példából is egyértelműen látszik, hogyha szeretnénk teljesen kihasználni a napelemek adta előnyöket, akkor muszáj beruházni egy energiatárolóra. A segítségével teljesen lecsatlakozhatunk a központi hálózatról, hisz napközben közvetlenül a napelemek szolgáltatnák az energiát, éjszaka pedig az energiatárolóból érkezne az áram. Ma már több modern energiatároló közül is válogathatunk, amelyek megfelelő akkumulátorrendszerrel vannak ellátva.

Ajánlatok