accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Mégsem kell befizetnie a Ryanairnek a gigabírságot, sőt, bocsánatkérésre szólítják fel az igazságügyi minisztert

utazomajom /

A Ryanair, Magyarország első számú légitársasága üdvözli a Fővárosi Bíróság döntését, amely alapján nem kell befizetnie a 763 000 eurós “hamis” bírságot. – jelent meg a cég mai sajtóközleményében.

A Ryanair és a magyar kormány régóta nyilvánosan ekézi egymást. Az egész akkor kezdődött, amikor még 2022 júniusában a Ryanair az extra profit adót áthárította az utasokra, amire válaszul a Kormányhivatal fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított. A társaság vezérigazgatója, Michael O’Leary akkoriban a kormány több tagját keresetlen szavakkal illette a szerinte “idióta” adó miatt.

A Kormányhivatal által kezdeményezett vizsgálat 2022 augusztusában lezárult, mely megállapította, hogy a Ryanair tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, és 300 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a légitársaságot. Akkoriban Michael O’Leary a covid okozta rekordveszteségek miatt tartotta elfogadhatatlannak az extraprofit adót. A harcot azonban a Ryanair nem adta fel és a fellebezést nyújtott be a döntés ellen, aminek a napokban született meg az eredménye.

A Fővárosi Bíróság múlt heti ítéletében hatályon kívül helyezte ezt bírságot, és megerősítette, hogy a Ryanair jogszerűen háríthatja át ezt az adót a fogyasztókra – írja a cég a közleményében.
A magyar bíróság ítélete összhangban van az uniós joggal, amely minden légitársaságnak garantálja az árak meghatározásának és a visszamenőleges adók fogyasztókra való áthárításának szabadságát.

A Ryanair úgy véli, hogy a magyarbírság politikai indíttatású volt, és arra kéri Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy kérjen bocsánatot Facebook-bejegyzéséért.

Ajánlatok