accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

A Szlovéniából induló Trans Dinarica kerékpárút: Lonely Planet 2024-es ajánlata “Best in Travel” kategóriában

utazomajom /

A világ egyik legismertebb – és idén 50. évfordulóját ünneplő – útikönyv kiadó vállalata, a Lonely Planet ezen a héten jelentette meg a várva várt kiadványát a világ legizgalmasabb úti céljaival, amiket 2024-ben javasol meglátogatni.

Ezen a listán szerepel a “Best in Travel” kategóriában a Trans Dinarica Kerékpárút is.

A Dinári-hegységen átvezető Trans Dinarica kerékpárút eddig az egyetlen olyan kerékpárút, amely összeköti a nyugat-balkáni nyolc országot, azaz Szlovéniát, Horvátországot, Bosznia-Hercegovinát, Montenegrót, Albániát, Észak-Macedóniát, Koszovót és Szerbiát.

A kerékpárút azzal a céllal jött létre, hogy a kerékpározást szeretőknek könnyűvé és élvezhetővé tegye a régió felfedezését két keréken.

A kerékpárút Szlovéniában kezdődik, ami igazán méltó helyszínt ad az indulásnak. Az Alpok és az Adriai-tenger között elhelyezkedő Szlovénia a világ egyik legfenntarthatóbb utazási célpontja. Az ország egyike azoknak a legjobb kerékpározásra alkalmas országoknak, ahol kiváló profi és amatőr kerékpárosok találhatók, valamint egy növekvő, országos kerékpárinfrastruktúrával rendelkezik. A Trans Dinarica útvonal teljes mértékben kihasználja az ország változatos tájaiban és kulturális kínálatában rejlő lehetőségeket. Az útvonal Szlovénia északnyugati sarkában, az olasz határ mentén, a Julia-Alpok lenyűgöző tájáról indul, majd a smaragzöld színű Soča-folyó mentén halad egészen Goriška Brda borvidékig, ahol a táj szőlő- és gyümölcsültetvényekkel, olajfaligetekkel és romatikus falvakkal színezett.

A szlovén szakasz kihagyhatatlan látnivalója a gigantikus Škocjan-barlangrendszer is, melyet Szlovénia föld alatti “Grand Canyon”-jaként is emlegetnek.

Az összességében 3364 kilométer hosszú Trans Dinarica útvonalon a kerékpárosok közel 100 szakaszt tehetnek meg, szakaszonként (naponta) átlagosan kb. 50 kilométert megtéve alacsony forgalmú aszfaltutakon, erdei ösvényeken és kerékpárutakon.

Ezt az egyedülálló kirándulást különösen szeretni fogják azok, akik szabadidejükben kedvelik az aktív kikapcsolódást a természetben, a gazdag kultúrális örökségek meglátogatását és a remek balkáni konyhát. Nem beszélve a fenntartható turizmusról, amire egyre fontosabb a felelős utazók számára.

Ajánlatok