accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Szoknyák a magyar népviseletben, napjaink divatjában

utazomajom /

A női szoknya alapdarab, nagy valószínűséggel minden gardrób mélyén lapul legalább egy. A hagyományőrzők és néptáncosok számára mindenképp elengedhetetlen, de aki egy kicsit is szereti a magyaros virágos-csipkés változatot, annak kiváló tavaszi, nyári utcai viselet is. 

Egy kis hazai szoknya történelem

Magyarországon a szoknya, mint különálló női ruhaviselet a 17. században kezdett elterjedni, ekkor vált külön a ruha felső- és alsórésze egymástól. Kialakulásának alapja a kötény, amelyet egykor mind nők, mind férfiak hordhattak. 

A magyar népviseletben általános lett a téglalapból ráncolt szoknya, amely lehetett rövidebb-hosszabb, bővebb-szűkebb fazonú. Többnyire falusi asszonyok keze által készült, házilag szőtt vászon anyagból vagy gyolcsból állt a rokolya. 

A 18. századi divat szerinti, az alsószoknyát láttatni engedő és a derékpántba visszatűrt szoknya típusa hazánkban is megfigyelhető volt, majd a következő évszázadot az európai öltözködés és a reformkori díszmagyar határozta meg. 

A világháborúk, a 20. század változásai vettetek véget gyakorlatilag a hosszú szoknyák korának. Praktikussági okok miatt egyre rövidültek, és az 1960-as években felütötte a fejét a miniszoknya, amely korszakalkotó átalakulást hozott. 

Hagyományőrző magyaros szoknya 

Már a kislányok nagy élvezettel öltik magukra a pörgős szoknyát, amely egyrészt tüneményes, másrészt a nőiesség első jele. A magyaros szoknya az élénk színek és virágminták okán könnyen kedvenccé válik a lányok, hölgyek ruhatárában. 

A hagyományőrzők nélkülözhetetlen ruhadarabja, így a Hagyományőrző Bolt kínálatából sem hiányozhat. Kifejezetten alkalmasak ezek a szoknyák a neves események mellett hétköznapi viseletre is, illetve gyakran találkozunk velük néptáncos körökben, ünnepi mulatságok keretében. 

A térd fölé érő virágos szoknyák hagyományosan piros és kék színekben pompáznak különböző virágmintázattal és farkasfoggal, az aljukat pamut csipke szegélyezi. Igazán csinos öltözet egy fehér magyaros blúzzal, amely lelki szemeink előtt is megjelenhet, ha a népviseletre gondolunk. 

Saját igények szerint összeválogatható a magyaros szett, különféle blúzok és kiegészítők közül választhatunk. A Hagyományőrző Bolt emellett egyedi méretnek megfelelően is elkészíti a megfelelő darabot. 

Kékfestés – a világörökség része

Ha a magyar népviseletről és a hagyományokról esik szó, akkor nem mehetünk el amellett, hogy a kékfestést, mint művészi technikát az UNESCO a szellemi kulturális örökségek között tartja számon. 

A kékfestés emlékei már az 1600-as évek elejéről fennmaradtak, azonban ipari méreteket csak jóval később öltött az óbudai Goldberger kékfestő műhelyben. A női viseletben kiváltképp, de a férfiban és a lakástextilek készítésében is rendkívüli szerepet játszott. A női szoknyák motívumaiban a virágok és a pettyek hatalmas népszerűségnek örvendenek, újra közkedveltek.

Ajánlatok