accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Titkos horvátországi strandok – tömeg nélkül (térképpel)

utazomajom /

Vajon létezik olyan tengerpart Horvátországban, ahol nincsenek tömegek, festői a partszakasz és még árnyék is akad? Mi korábban már mutattuk nektek kedvenc helyeket, most rajtatok a sor, hogy megosszátok velünk a tapasztalatokat. Az Utazómajmok Világmegváltó facebook csoportjában csak úgy záporoznak a jobbnál jobb partok és eldugott horvátországi strandok, most ezekből válogattunk néhány tuti helyet a teljesség igénye nélkül.

Hogyan kerüljük el a tömegeket Horvátországban? >>

Titkos horvátországi strandok – tömeg nélkül

Vela Luka, Mala Luka

„Baskáról ki lehet hajózni a Vela Luka öbölbe, illetve onnan egy rövid túrával el lehet jutni a Mala Luka öbölbe is. Mindkettő elképesztően gyönyörű!” (K. Léna)

Akár két öblöt is kipróbálhatunk Baska közelében, ahol a kristálytiszta tengervíz tényleg nem üres frázis. A finom homokos part és a sekély víz miatt kisgyerekes családoknak is ajánlott, sajnos azonban az árnyékos helyekért itt is meg kell küzdeni. De megéri!

Kaprije sziget

„Kaprije egy szép horvát sziget. Nincs autóforgalom, kicsi, csendes, de vannak éttermek, 1-2 kisbolt, mégis azoknak javasolnám, akik túlzással, de egy lakatlan szigetre szeretnének menni nyaralni. Itt szeptemberben -megkockáztatom- néha egyedül lennétek a strandon! Csak komppal lehet megközelíteni (vagy taxi csónakkal).” (S-K. Anita)

Sibeniktől 15 km-re délnyugatra fekszik Kaprije sziget, amelynek teljes partvonala mindössze 25 km hosszú. Egyetlen településén 200-an élnek, de mivel a sziget körül mintegy 20 öböl található, elég nagy a forgalom itt nyáron. A leghíresebb a Szent Péter-öböl, ahol hajóállomás is található, de érdemes még felkeresni a Mala Nozdra öblöt is, amely szintén mesés.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

v t sailor (@sailingcroatia__) által megosztott bejegyzés,

Povljana, Pag

„A Pag szigeten található kicsi falu, Povljana egy dombtetőn álló, archaikus horvát falu, ahol vasárnap délelőtt talpig feketében istentisztelet, kávézóban főleg helyiek, nénikék saját zöldségeiket árusítanak… Lenn a parton egy a falunál nagyobb nyaralóházas övezet, és a szélén, tőle jobbra végtelen hosszan elnyúló lakatlan partrész, pineaerdővel övezve, háttérben mesés hegyek. A part aprókavicsos és kristály a víz. Fák alatt lehet parkolni az autót. Onnét séta, 2-300 méter a strand.” (H. Valéria)

A több kilométernyi tengerparton kavicsos és sziklás strandok sorakoznak, de a Povljana-öböl nyugati végén egy homokos partszakaszt is találunk. Ezek a részek kevésbé zsúfoltak, viszont éppen a turizmus hiánya miatt nem is annyira kiépítettek. Természetkedvelőknek és nyugalomra vágyóknak azonban tökéletes nyaralási helyszín!

Kamenjak és Verudela, Pula

„Pula mellett Kamenjak és Verudela a legszebb. Árnyas, szép helyek, kevesebb turistával.” (M. Ágnes)

Pulától 10 km-re találjuk a Kamenjak-félsziget természetvédelmi területet, amely az Isztriai-félsziget legdélebbi pontja. A több mint 3 km hosszú félszigeten mindenféle part megtalálható. Sziklás, aprókavicsos, nagykavicsos partok váltják egymást, szolgáltatóhelyek viszont csak elvétve vannak.

Kamenjak (fotó: Aleksandar Gospic)

Verudela félszigetén már több a hotel és a kiépített strand is éttermekkel, napernyőkölcsönzéssel. A horvátországi strandok közül inkább a népszerűbbek közé tartozik, de talán még nem kell félni a tömegturizmustól.

Rogoznica

„Rogoznica: Kis öblökkel, homokos aprókavicsos strandja is van és eldugott kis öblök a part mentén kiépített fürdési lehetőséggel.” (Sz. Éva)

Sibenik és Trogir között, egy meglehetősen elszigetelt részen található Rogoznica, amelyet híd köt össze a szárazfölddel. Kikötője, a Marian Frapa a Földközi-tenger egyik legszebb kikötője, amely körül éttermek, bárok és két hotel is található. Strandjai közül a Lozica a félsziget nyugati oldalán a található sziklás, betonozott strand, míg a Miline kavicsos strandja a kikötővel szemben, az öböl partján helyezkedik el.

Jezera

„Jezera! Nyugodt kis öblös, jó éttermek, barangolható dombok, bicikliút körbe a szigeten, barátságos emberek!” (H. Ervin)

A Murter sziget délkeleti oldalán, egy védett öböl mellett fekszik Jezera, amely nevét a közeli víznyelő tavak után kapta. Jezerától délre több eldugott öblöt találunk. Ilyen pl. a Hrbosnjak-öböl, vagy csónakkal átmehetünk Hrbosnjak szigetre is. Aki homokos strandot keres, Murter városában a Slatina strand lesz a kedvence!

Jezera, Murter (fotó: Ivo Biocina)

Lukovo

“Nekünk Lukovo tetszett anno nagyon, 3 éve júliusban nem voltak sokan, a víz pedig kristálytiszta volt.” (H. Ágnes)

Lukovo egy kis öböl torkában fekszik, Senjtől 20 km-re, nevét a Szent Lukács-templomról kapta. Lukovo álandó lakossága 10 fő, ez a szám a nyári szezonban 250-re duzzad. Ennyi férőhellyel rendelkezik ugyanis a település, ezért aki csendre és nyugalomra vágyik, itt garantáltan jól fogja érezni magát.