accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Top 10 látnivaló Libanonban, térképpel!

utazomajom /

Melyek azok a nevezetességek, látnivalók, amelyeket kötelező megnézni Libanonban? Milyen kincseket rejt Bejrút, a főváros? Találunk-e föníciai emlékeket a közel-keleti országban? Ezekre és más hasonló kérdésekre is választ kapunk. Íme 10 kihagyhatatlan látnivaló Libanonban!

Top 10 látnivaló Libanonban

1.   Bejrút, a nyüzsgő főváros

A Közel-Kelet Párizsaként is emlegetik Bejrútot, a Földközi-tenger partján fekvő fővárost, amely remekül tükrözi az ország kontrasztjait. Itt jól megférnek egymás mellett a mecsetek és katolikus templomok, a felhőkarcolók és a tengerparti homokos strandok.

Kihagyhatatlan látnivaló a Mohammed Al Amin mecset és mellette a Szent György-katedrális, valamint a Nemzeti Múzeum, ahol a föníciai és római időkből is láthatók használati és dísztárgyak, szobrok és szarkofágok. Turisták kedvelt fotótémái a tengerben álló Galamb-sziklák, amelyeket a nagy hullámok miatt nehéz úszva megközelíteni, ám távolról szemlélni is hatalmas élmény.

Utazómajom-TIPP: Mivel Libanonban nincsenek nagy távolságok (területe 10 452 km²), érdemes Bejrútban foglalni szállást és innen csillagtúraszerűen bejárni észak és déli irányban a fontosabb látnivalókat.

2.   Byblos, a világ legrégebb óta folyamatosan lakott városa

Byblos (magyarul Büblosz) 30 km-re fekszik a fővárostól és 1984 óta élvezi az UNESCO Világörökség védelmét. A régészeti leletek arról tanúskodnak, hogy a város mai területén már i. e. 5000 évvel volt élet, ezért is nevezik a világ legrégebb óta folyamatosan lakott városának. Az óvárost ma is fal veszi körül. Találunk itt mecsetet, templomot, kikötőt és érdemes megnézni az Obeliszk templomot is a bronzfiguráival.

Tudtad? A biblosz szó Büblosz városáról lett elnevezve, ez a föníciai kikötő volt ugyanis az írásra használt papirusz nemzetközi kereskedelmi központja. A biblosz többesszáma a “biblia” , amelynek jelentése könyvek, tekercsek.

3.   Tripoli, a föníciai város

Szintén a föníciaiak alapították Tripoli városát (nem összetévesztendő Líbia fővárosával) is Kr.e. 9. században, de már jóval korábbi településnyomokat is felfedeztek ezen a területen. A nagy múltú észak-libanoni városban 14-15. századi műemlékeket találunk. Legfőbb látnivaló a keresztesek 12. századi vára, a 13. századi Nagymecset, a Teinal-mecset és a Vartaví emír mecsete. Egy napos városnézésnek tökéletes helyszín!

4.   Baalbek és a Római Birodalom

„Baalbek hatalmas építményeivel a hanyatló Római birodalom építészetének legszebb példájának egyike” – jelentette ki az UNESCO, amikor 1984-ben felvette Baalbeket a világörökségi listára.

Libanon egyik legszebb városának tartják Baalbeket. Nem csoda, hogy a magyar festőt, Csontváry Kosztka Tivadart is megihlette. Legfőbb nevezetessége az 58 korinthoszi oszloppal díszített templomegyüttes, amit a Napisten után Heliopolisznak neveztek. Itt található többek között a 4 részből álló Jupiter templom, a Bacchus templom és a Venus templom maradványai.

Top 10 látnivaló Libanonban
Jupiter templom

5.   Jeita Gorge cseppkőbarlang

Libanon karsztterületekben és hegyekben gazdag ország. Ennek ékes példája található Bejrúttól 18 km-re északra, az Nahr El-Kalb völgyében lévő Jeïta Grotto cseppkőbarlang, amely a Közel-Kelet egyik legszebb természeti csodája. Míg az alsó barlangban egy csónaktúrán is részt vehetünk, addig a felső barlangban megcsodálhatjuk a világ egyik legnagyobb függő cseppkövét (8.2 méter magas).

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

🌲Jeita Grotto🌲 (@jeita_grotto) által megosztott bejegyzés,

6.   Baatara szurdok és vízesés

A három híd vízesésének is nevezik a Baatara szurdokot és vízesést, amely nem csak Libanon, hanem a világ egyik legszebb természeti képződménye is. A víz 255 méter magasból zuhan alá a szakadékba, egyik oldalról egy barlang, a másik oldalról pedig három lekoptatott kőhíd fogja közre. Lenyűgöző látvány!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Explore Lebanon Tours (@explore.lebanon) által megosztott bejegyzés,

7-8. Vádi Kádísa (a Szent Völgy) és az Isten Cédrusainak Erdeje (Hors Arz er-Ráb)

Libanon északi részén, az al-Makmal hegy lábánál fekszik a Szent Völgy (vagy Kadisha-völgy), amely évszázadok óta védi a keresztény szerzetesi közösségeket. A hegyoldalba kápolnákat és remetebarlangokat vájtak, de találunk itt kolostorokat is.  A közelben lévő cédruserdő szintén kihagyhatatlan látnivaló, hiszen a Libanon jelképének számító egykori cédruserdőkből ma már csak alig néhány maradt fenn. A több száz, vagy akár ezer éves kort is megélő cédrus az örökkévalóságot jelenti, érdekessége, hogy jellegzetes formáját csak 100 éves kor felett veszi fel. E misztikus környezet megihlette Csontváryt is, aki a Magányos cédrust és a Zarándoklat a cédrushoz című festményeket is itt festette (helyét emléktábla jelzi).

Top 10 látnivaló Libanonban
Cédruserdő Libanonban

9. Türosz, a sziklára épült város

Türosz (vagy Szúr) Libanon déli részén, a fővárostól 80 km-re fekszik, nevének jelentése szikla, mivel a város eredetileg egy sziklára épült.  Türosz legfontosabb műemlékei a római korból és a keresztes hadjáratok idejéből származó oszlopsorok, római utak, egy diadalív, fürdő, valamint aréna romjai. A városfal egy része föníciai eredetű.

Top 10 látnivaló Libanonban
Türosz kikötője

10. Anjar, az omajjádok városának romjai

Anjar ma is látható romjai a 8. század elejéről származnak, amikor I. al-Valíd omajjád kalifa egy palotavárost építtetett a területen. Fő műemlékek: a részben újjáépített Nagy Palota, a Kis Palota, a két épület közötti mecset és a római fürdők mintájára épített termálfürdő.

Kihagytunk valamit? Elképzelhető. De ez csak eggyel több ok arra, hogy felkeressétek Libanont!

***

Hasznos információk:

Mikor érdemes utazni?

Tavasszal, március és május között kellemes az időjárás, ugyanez vonatkozik az őszi hónapokra, szeptemberre és októberre is. Télen az átlaghőmérséklet 13 fok, a legtöbb csapadék október és április között esik.

Milyen pénznemet használnak Libanonban?

1 HUF = 5.32 LBP (libanoni font)

Milyen a közbiztonság Libanonban?

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Libanont a “II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek” kategóriába sorolja. Az ország kiemelt kockázatot jelentő régiói (palesztin menekülttáborok, dél-libanoni határtérség, szíriai-libanoni határtérség, Bekaa-völgy, észak-libanoni Akkar regió, Dél-Bejrút Dahiye negyede) az “I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába tartoznak.


A fenti “Top 10 látnivaló Libanonban” lista egyes nevezetességeit elhelyeztük az alábbi térképen, hogy ez által még könnyebb legyen megtervezni a nyaralást.

(fotók: pixabay)

Ajánlatok