accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Az Utazómajom véleménye az utazásról a Koronavírus idején

utazomajom /

Folyamatosan beszámolunk a járványról, a járattörlésekről, beutazási korlátozásokról. Megírtuk, hogy jár-e kártérítés, ha a vírus miatt nem utazhatsz. Több ellenőrzési hiányosságra is felhívtuk a figyelmet, amit a magyar sajtó jelentős része át is vett.

Jelenleg a turizmus haldoklik. Ebben a válsághelyzetben nem éri meg utazási oldalt, utazási irodát fenntartani. Többen a kollektív felelősségvállalás mögé bújva le is húzták már a rolót, hiszen az utazási kedv drasztikusan csökkent.

Véleményünk szerint sem érdemes a közeljövőben utazni. Abban reménykedünk, hogy akik egyébként nem üzleti utazást terveztek a következő hetekben, hónapokban be fogják pótolni az elmaradt kiruccanásokat.

Jelenleg a nagyon rossz helyzetben lévő légitársaságok és szállásadók megtesznek mindent a költségeik csökkentése és a veszteségek minimalizálása érdekében. Korábban a légitársaság megtehette, hogy nem engedi módosítani a repülőjegy dátumát. A helyzetet gyorsan felismerve egyre több cég kezdett kínálni ingyenes átfoglalási lehetőséget másik időpontra, esetenként másik útvonalra is, ha a későbbiekben az adott országban járványügyi probléma lenne. Először az Air France, KLM, Delta lépte meg, majd sorra jöttek a bejelentések a többi normál légitársaságtól.

A Wizz Air-től megtudtuk, hogy az ultra low cost modellbe nem fér bele az ingyenes módosítás lehetősége, de pénzért továbbra is lehet Wizz Flex szolgáltatást vásárolni. A spanyol Volotea fapados társaság azonban a 8€-ért kínált jegyárak mellé is korlátlan módosítási lehetőséget kínál.

Tehát jelenleg sokkal jobb feltételekkel lehet repülőjegyet vásárolni későbbi időpontokra is, az árak pedig egyre alacsonyabbak. A járvány után biztosan rohamosan emelkedni fognak a jegyárak, és ne felejtsük (de kezeljük fenntartásokkal), hogy Kína már bejelentette a Koronavírus járvány végét.

Összefoglalva a legtöbb légitársaság díjmentes módosítási lehetőséget kínál a vásárlóknak. Ha egy adott országban járvány törne ki és megtiltanák a beutazást, leállítanák a járatokat, akkor természetesen egyébként is visszakapod a jegyed árát. Arra kérünk, hogy senki ne utazzon olyan helyre, ahol fennál a koronavírussal való megfertőződés reális esélye. Jelen helyzetben az Olasz Köztársaság, a Kínai Népköztársaság, a Koreai Köztársaság és az Iráni Iszlám Köztársaság területéről érkező magyar állampolgárok vonuljanak két hét önkéntes otthoni karanténba – erre egyébként a Magyar Közlöny 40. számában megjelent Kormányrendelet is utasítást ad. Mi azt tanácsoljuk, hogy aki külföldi utazásról tér vissza a napokban, függetlenül az országtól, kerülje a tömeget, lehetőség szerint dolgozzon otthonról.

Azt javasoljuk, hogy a repülőjegy mellé ingyenesen lemondható szállást válasszunk. Jelenleg a booking.com és az Airbnb is rugalmas az olaszországi szállások tekintetében – függetlenül attól, hogy lemondható-e, lehetőség szerint visszautalják a teljes árat. Tudomásunk szerint a magyar utazási irodák is erőn felül teljesítenek és az Általános Szerződési Feltételeken túl próbálnak minél több pénzt visszaszerezni az ügyfeleiknek.

Véleményünk szerint azonban megéri most foglalni, de csak későbbi indulású utazást. Ezzel segítesz a légitársaságoknak is, hiszen egyre többen küzdenek likviditási problémákkal, illetve van olyan is, aki már becsődölt. Ha esetleg továbbgyűrűzik a járvány, akkor át fogod tudni tetetni a járatot, vagy törölni lehet és visszakapod a jegyárát, tehát nem bukhatsz vele. Arra kérünk, hogy ne indulj el fertőzött országba még akkor sem, ha egyébként a járatod elindulna.

A turizmus világ szinten a GDP több, mint 10%-át adja. Vannak országok, (pl.: Maldív-szigetek) ahol ez a szám a többszöröse. Amennyiben ez a szektor összeomlik, rengeteg másikat is magával ránt és nagyon sokáig éreztetni fogja a hatását a mindennapokban. Gondolj bele: ha üresen járnak a gépek, nem lesz, aki a hoteleket megtöltse. Nem lesz, aki beüljön az éttermekbe, elmenjen a turisztikai látványosságokhoz, témaparkokba, túrákra és így tovább. Mindenki, aki ezeket a szolgáltatásokat nyújtja rá lesz kényszerítve, hogy korlátozásokat vezessen be. Véleményünk szerint meg kell találni azt az egyensúlyt, ami a járvány terjedésének sebességét nem növeli, de a turizmust a lehetőségekhez képest a legkevésbé teszi tönkre.

Mi továbbra is fogunk utazási ötleteket posztolni, de csakis olyan országokba, ahol nincs járvány, illetve csak későbbi időpontokra.

Pár hónapig próbáljuk kerülni az utazást, mossunk gyakran kezet, tartsunk kellő távolságot az emberektől, tartsuk be az intézkedéseket, ha külföldről érkezünk vonuljunk házi karanténba és ne vegyük meg az összes WC papírt.

Ajánlatok