accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Varsó – felhőkarcolók, Sztálin “tortája” és újragondolt, menő városrészek

Katya /

Varsóról a legtöbbeknek valószínűleg az Óváros ugrik be helyes kis házaival, a Királyi Palota, Chopin és a hatalmas, a Szovjetunióra emlékeztető Kultúra és Tudomány Palotája. Pedig ekörül sorra magasodnak a felhőkarcolók és a város hemzseg a régi tereket újragondoló, az ott élők életét színesítő új helyektől is. Egy élettel teli és igazán nyüzsgő, jó hangulatú várost ismerhetünk meg, ha rászánunk Varsóra legalább egy hosszú hétvégét – bár valószínűleg egy hétig sem unatkoznánk.

A régi-új óváros

Varsó óvárosa szépen karbantartott, egységes kis épületekből áll – gondolhatnánk -, ennek pedig nagyon egyszerű prózai oka, hogy mivel a II. világháborúban az egészet szinte a földdel tették egyenlővé, így a ma látott kép tulajdonképpen a háború előtti állapotok rekonstrukciója. Régi fotók, festmények, tervrajzok alapján sikerült újjáépíteniük az óvárost. Így hiába „csak” 65 éves, a teljes rekonstrukció kivételes példájaként felkerült az UNESCO világörökség listájára is.

Itt szinte minden utcasarok fényképre kívánkozik a színes homlokzatokkal, égbe törő tornyokkal, a tekintélyt parancsoló vörös téglás barbakánnal, romantikus macskaköves utcácskákkal. Az óváros főterén a Királyi Palota rózsaszínes falaival követeli meg a figyelmet, amelyben ma múzeum és galéria működik. A Piactér pedig az óváros szíve, egy nagyon hangulatos tér, amely régen egész Varsó főtere volt. Most kávézók, éttermek teraszai foglalják a tér egy jelentős részét, míg középen egy hableány áll, kezében karddal és pajzzsal. A harcos sellő Varsó jelképe és védelmezője és számos helyen találkozhatunk még vele a városnézés során.

Utazómajom-tipp: Ha szeretnél szuvenírt vásárolni, azt az óvárosban teheted meg, a város többi részén ugyanis egyáltalán nem jellemzőek a szuvenír-boltok.

Visztula

Az óvárost elhagyhatod a palota kertje felől, a Visztula irányába is. A hatalmas kertből lesétálva szinte egyből leérhetsz a Varsót kettészelő folyóhoz, amely partján sorra érik egymást a bárok, éttermek és múzeumok. A parton futók, sétálók, biciklisek színesítik a látképet, de nyáron ide ülnek ki a helyiek egy-egy üveg sörrel is. Míg az egyik oldalon az óváros és a felhőkarcolók színesítik a látképet, a másik oldal kifejezetten zöld látványt nyújt. Érdekes, hogy Varsóra nem jellemzőek a hatalmas turistahajók, ellenben pici, tradicionális hajóra szállva vízről is érdemes megszemlélni a lengyel fővárost. Különösen naplementében.

Erre a célra egyébként a Varsói Egyetemi Könyvtárat is ajánljuk. Az épület önmagában is remekmű, ahogy az üvegfelületeket befutja a rengeteg zöld, majd belépve a kertbe egy szépen rendezett kis „dzsungelt” találhatunk, a tetejére fellépcsőzve pedig kellemes kilátást a városra – és a könyvtárban tanulókra.

Hatalmas szovjet kultúrpalota és felhőkarcolók

Azt, hogy Varsó ma már üzleti-gazdasági központ is, a belvárosban csúcsosodó felhőkarcolók jelzik a legjobban. Egy-egy pillanatra mintha nem is Európában lennénk, ahogy felnézünk a hatalmas üvegépületekre. Itt épül az Európai Unió legmagasabb épülete, a Varso Place is, amely 310 méteres magasságával nyerte el ezt a címet. Közelében is rengeteg az égig érő toronyház, köztük egy 192 méter magas luxus lakóház is, ahol medence, szauna, gőzkabin, mozi, golfszimulátor és egy hatalmas boros pince is szolgálja a luxusapartmanok lakóinak kényelmét. Mindezek közül is kitűnik a 237 méter magas Kultúra és Tudomány Palotája. Az 1955-ben épült felhőkarcoló felhúzásakor a moszkvai Hét nővér és az amerikai felhőkarcolók jelentették a mintát, a szocialista-realista stílusban épült palota a Szovjetunió ajándéka volt a lengyelek számára. Éppen ezért sokakat emlékeztet azokra az időkre és nem szívesen nézegetik a szinte mindenhonnan kiszúrható tornyot.

A palota egyébként mai napig nagyon sok intézménynek, kávézónak, mozinak, koncertteremnek, konferenciateremnek, sőt, egy uszodának is otthont ad. A kilátás miatt mindenképpen megéri a látogatás. A jegyek 20 zlotyiba (kb. 1500 Ft-ba) kerülnek és előzetesen, online is megvásárolhatók.

Újragondolt városnegyedek

Varsó nemcsak az ultramodern épületek megálmodásában, de az „újrahasznosításban” is élen jár. Régi erőműből menő pláza, sörfőzdéből éttermekkel, lakóházakkal, irodákkal tűzdelt városnegyed, motorgyárból felkapott étterem, vodkagyárból pedig színes komplexum bárokkal, üzletekkel, kávézókkal és persze a vodkamúzeummal. Még a szállásunk, az a&o Hostel is egykor egy rádiógyár épülete volt, ma több száz ágyas, modern szálláshely.

Ami különösen szimpatikus volt ezekben a helyekben, hogy nem a régi lerombolásával építettek fel valami teljesen újat, mégis elrugaszkodva az eredeti funkciótól, annak elemeit felhasználva hoztak létre izgalmas, praktikus és élhető új tereket az ott élők számára.

A folyó túlpartján fekvő Praga városnegyedben például így született a Soho Factory névre hallgató kreatív negyed, üzletekkel és éttermekkel. Itt található például a Wschodnia (a város keleti-pályaudvara) nevet viselő étterem is, ami a fent említett, egykori motorgyár helyén kelt új életre és kínál jó áron, finom ebédmenüket is, miközben az épület magasságának köszönhetően a mosdóba lépcsőzve simán be lehet nézni a konyhába. Innen pár perc sétára található a Neon Múzeum is, ami a régi, nagy neon feliratokat őrzi és mutatja be, és ahol több, Budapestről ismerős feliratot is kiállítottak.

Szintén a Praga városrészben, de jóval távolabb van az egykori vodkagyárból átalakított komplexum is. Természetesen itt található a varsói vodkamúzeum is, az egykori desztillálóüzem helyén, ahol lépésről-lépésre megismerheted a vodkagyártás folyamatait. Az interaktív kiállítás tárlatvezetéssel látogatható. Érdekesen és jól érthetően mutatnak be mindent, amit az ország 600 (!) éves vodkagyártásáról tudni érdemes.

Megnézheted milyen alapanyagokból készül a vodka, milyen receptek alapján főzték anno (és egy játékban kipróbálhatod a te középkori főzeted milyen lenne) és a főzés folyamatát is megismerheted (ezt is tesztelheted egy kvízzel). A túra végén a kóstoló sem marad el, aki pedig tovább ízlelgetné a lengyelek egyik nemzeti kincsét, az az emeleten lévő bárban folytathatja a kóstolást.

Evés-ivás

Lengyelországban nehéz éhen maradni. Az egyik legnépszerűbb, legismertebb lengyel fogás valószínűleg a pirogi, amely különféle húsokkal, káposztával, krumplival vagy éppen túróval készült kis tésztabatyu. Hagyományosan főzve készítik, de kérheted sütve is, tejföllel vagy kapros öntettel és van édes verziója is. Ha itt jársz, kóstold meg a zureket is, amely egy savanyú leves, fehér kolbásszal és tojással tálalva.

A különféle húsok, kolbászok, kacsa sült, hering, káposzta és krumpli gyakori vendégei a lengyel étlapoknak. Édesszájúaknak ajánljuk a Deseo cukrászdát, amely bár nem tradicionális lengyel édességeket kínál, de egy lengyel utazó-gasztro blogger álmodta meg. A süteményeik nemcsak gyönyörűek, de nagyon finomak is.

Varsóban járva sok helyen belefuthatsz a Zapiecek étterembe is, ahol finom, tradicionális ételeket – köztük a pirogit is – megkóstolhatod, ráadásul teljesen pénztárcabarát áron. Egyébként is azt tapasztaltuk Varsóban, hogy az árak teljesen barátiak, Budapesthez viszonyítva nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni egy-egy finom ebédért.

Utazómajom-tipp: Május közepétől október végéig csütörtöktől vasárnapig tart nyitva az „éjszakai piac” (Nocny Market), ahol különféle bárok, éttermek és fast food truckok települnek ki. Itt mindent megtalálsz: mindenféle nemzet specialitását és azok street food változatát kínálják a neon fények alatt,  a bárpultban készülnek a koktélok és csapolják a sört, miközben szól a zene. A régi vasútállomásból kialakított piac a helyiek által is kedvelt hely, ahova jó kiülni akár egy péntek este kezdeteként.

Hol aludj?

Mi az a&o Hostelben szálltunk meg. A hatalmas szálláshely közel volt a metróhoz és a belvároshoz is, és szinte mindenkinek kínálnak elérhető szálláslehetőséget a hálótermi ágyaktól a saját fürdős, kétfős szobákig a családiig. Egy ennyire élményekkel teli városba nem is igazán kell több, mint jó megközelíthetőség, kényelmes ágyak és szolgáltatások, mint amilyen 0-24 bár és a választható, bőséges reggeli. Érdekesség, hogy itt megszállva akár egy kiállításba is benézhetsz, az első emeleten ugyanis egy fényes, tágas teret kiállítótérré alakítottak át.

Hogyan utazz?

Noha Varsó vonattal és autóval is megközelíthető, a 8-10 órás út egy pár napos kiruccanásnál már fárasztó és sok időt elvesz. A LOT minden nap közlekedik Budapest és Varsó között, sokszor naponta többször is. Az út kb. 1 óra, így nagyjából mire elfogy a felszolgált kávé és harapnivaló, már kapcsolhatod is vissza az övedet a landoláshoz.

A LOT Polish Airlines egyike a világ 12 legrégebben működő légitársaságának. 1929-ben indította első utasszállító járatát, küldetését sikeresen folytatva mára egy globális légitársasággá nőtt. Kényelmes és biztonságos utazást kínál utasainak a világ egyik legfiatalabb és technológiailag legfejlettebb repülőgép -flottáján. A kiterjedt repülési hálózattal a LOT eléri a világ legtávolabbi szegleteit is, összekötve Varsót az észak-amerikai és ázsiai repülőterekkel. Csak 2019 -ben a LOT több mint 10 millió utast szállított a repülőgépein.

Ajánlatok