accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Zanzibár: a könnyen elérhető trópusi paradicsom! Tippek, programok, útitervek!

Guru Majom /

Az utazók közt egyre népszerűbb Zanzibár csodaszép óceánparti strandjaival, gyönyörű korallzátonyaival az egyik legvonzóbb téli célpont. Akár napfényes feltöltődére vágysz, akár búvárkodnál, kite szörföznél vagy kipróbálnád, milyen delfinekkel úszni, jó helyen jársz.

A legfontosabb praktikus tudnivalók Zanzibárról

Klíma: Zanzibár éghajlata trópusi, egész évben süt a nap, és 25 fok fölötti az átlaghőmérséklet. Január, február, illetve a júniustól szeptemberig tartó időszak a legnépszerűbb turistaszezon, de októbertől decemberig is inkább csak rövid esőzések érkeznek: sokan ezt az időszakot szeretik a legjobban. A tenger hőmérséklete egész évben 25-29 fok.

Időeltolódás, repülőút: Zanzibáron az időeltolódás Magyarországhoz képest +2 óra. Jelenleg sajnos nincs közvetlen repülőjárat Budapestről, átszállással jellemzően 12-16 órás repülőútra kell számítani.

Vízum: Tanzániában, így Zanzibáron a belépéskor lehet kiváltani az egyszeri beutazásra szóló vízumot, az ára 50 USD/fő. Az útlevélnek legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie a beutazáskor. Ha Tanzánia más részeit is felkeresnéd, például szafarin vennél részt, nincs szükség külön vízumra. Kilépéskor a repülőtéren 25 USD/fő kilépési illetéket kell fizetni.

Pénznem, bankkártya-használat: A hivatalos valuta a tanzániai shilling, de a turisták által látogatott helyeken a US dollár a preferált fizetőeszköz. A nemzetközi bankkártyákat csak a nagyobb létesítmények fogadják el, és kezelési költséget is felszámolhatnak, érdemes tehát készpénzzel (jó állapotú, 2006-nál nem régebbi USD bankjegyek) készülni.

Covid: A beutazóknak az érkezést megelőző 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel kell rendelkezniük, ez oltási igazolvány birtokában sem megkerülhető. A belépéskor kötelező egy gyorstesztet is elvégezni, ennek költsége jelenleg 25 USD. Ezen kívül az érkezést megelőző 24 órán belül regisztrálni kell a https://healthtravelznz.mohz.go.tz/traveller/#/home oldalon. A válaszként kapott „Unique Health Code”-ot ki kell nyomtatni, és belépéskor be kell mutatni a hatóságoknak.

Türkiz tenger, fehér homok, déligyümölcsök, pálmafák

Lehet, hogy első olvasásra kissé körülményesnek tűnnek a fentiek, de mindenki, aki ismeri Zanzibárt, megerősítheti, hogy cserébe tökéletes, felejthetetlen trópusi nyaralás jár: igazi paradicsomi kiút az európai télből. A sziget meseszép partjait a világ legjobbjai között tartják számon: különlegesen finom, fehér homok és szinte valószerűtlenül türkiz víz jellemzi őket. A legjobb déligyümölcsöket kóstolhatod végig: összehasonlíthatatlanul édesebbek, zamatosabbak, mint az Európába érkező változataik.

Kép: Humphrey Muleb/Unsplash

Korallszirtek, delfinles, kite szörf

A sziget körül gazdag, ép koralltelepek találhatók, és mind a sznorkelezők, mind a kezdő, mind a tapasztalt búvárok számára kínálnak a szintjüknek megfelelő túrákat. Szervezett program keretében lehet delfinekkel úszni, és erről az élményről még azok az utazók is szuperlatívuszokban számolnak be, akik máskülönben nem szeretik a csoportos turistaprogramokat. Zanzibár keleti partja a világ minden pontjáról vonzza a kite szörfösöket, és az ideális körülmények miatt tökéletes lehetőségeket kínál azoknak is, akik még csak szeretnék kipróbálni, megtanulni a sportot.

Esőerdő

Zanzibári nyaralás során érdemes egy kirándulást tenni a Jozani-Chwaka Nemzeti Parkba, amely a legnagyobb érintetlen erdőterület a szigeten, és számtalan védett állatfajnak ad otthont, köztük a vöröskolobusz majomnak, amely a világon egyedül itt él.

Kép: Patrick Mueller/Unsplash

Stone Town

A sziget székhelyére, Zanzibár városra is érdemes egy kis időt fordítani: ez a tengerparti üdülőhelyekről egy-két óra alatt elérhető. A fő attrakció az óváros, Stone Town, amely 2000 óta a világörökség része, és alig változott az elmúlt 200 évben. Innen származik a Queen legendás énekese, Freddie Mercury, akinek a szülőháza múzeumként működik, és látogatható Stone Town-ban.

Kép: Javi Lorbada/Unsplash

Javasolt útitervek

Ha egy heted van, érdemes szállást foglalni egy napra a sziget székhelyén, Zanzibár városban az utazás elején vagy végén, és 6 napra a tengerparton, elsősorban az északi részen, Nungwi környékén, mert ezt a területet nem érinti az árapály jelenség, és sokak szerint itt találhatók a legjobb strandok.

Mivel a sziget kicsi, Zanzibár város az üdülőhelyekről könnyen elérhető, így az is jó megoldás, az egész időszakra tengerparti hotelt foglalsz, és fél-egy napra kirándulsz a székhelyre.

A Jozani esőerdő 1-1,5 óra alatt a sziget bármely pontjáról elérhető, így egy rövidebb nyaralásba is bármikor beiktatható félnapos program.

Ha több időd van, a tengerparti tartózkodást érdemes meghosszabbítani, ha pedig nem csak a napozás-strandolás, hanem az aktív is kikapcsolódás érdekel, néhány napot a keleti parton, kite-szörfözéssel is eltölteni.

Kép: Aleksandra Khoro/Unsplash

Szafari túrával is összekötheted a nyaralást. Tanzániában található az egyik leghíresebb szafari helyszín, a Serengeti Nemzeti Park, ahová Arusha városából lehet több napos, szervezett túrára indulni. Arushát a Kilamanjaro Nemzetközi Repülőtér (JRO) szolgálja ki, tehát ha ez a lehetőség is érdekel, Budapest/Bécs – Zanzibár – Arusha (JRO) – Budapest/Bécs útvonalat érdemes tervezni.

Kényelmesebb, de költségesebb megoldás szervezett túrát foglalni Zanzibárról: a helyi utazási irodák 3-4 napos utakat kínálnak a Serengeti Nemzeti Parkba.

Fedezd fel Zanzibárt, foglalj utazást kedvező áron: 9 éjszaka 4*-os resort szállodában, repülőjeggyel, budapesti indulással az alábbi időpontokon:

2022. január 18-28. reggelivel: https://foglalas.utazomajom.hu/HU/idea/1902548/10-ejszaka-zanzibaron-szallodaval-repulojeggyel
2022. január 18-28. félpanzióval: https://foglalas.utazomajom.hu/HU/idea/1902724/9-ej-zanzibar-felpanzioval-repulojeggyel

2022. február 1-11. reggelivel: https://foglalas.utazomajom.hu/HU/idea/1902598/9-ej-zanzibar-szallodaval-repulojeggyel
2022. február 1-11. félpanzióval: https://foglalas.utazomajom.hu/HU/idea/1902714/9-ej-zanzibar-felpanzios-ellatassal-repulojeggyel

2022. március 8-18. reggelivel: https://foglalas.utazomajom.hu/HU/idea/1902632/9-ej-zanzibar-szallassal-es-repulojeggyel
2022. március 8-18. félpanzióval: https://foglalas.utazomajom.hu/HU/idea/1902700/9-ej-zanzibar-felpanzios-ellatassal-repulojeggyel

2022. július 7-18. reggelivel: https://foglalas.utazomajom.hu/HU/idea/1902655/9-ej-zanzibar-szallassal-es-repulojeggyel
2022. július 7-18. félpanzióval: https://foglalas.utazomajom.hu/HU/idea/1902675/9-ej-zanzibar-szallodaval-felpanzioval-es-repjeggyel

Borítókép: Olga Budko/Unsplash

Ajánlatok