accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

10 Különleges Természeti Látványosság Romániában

utazomajom /

Ha Románia turisztikai látványosságaira terelődik a szó, sokan elsők között a Peles-kastélyt, a Törcsvári kastélyt, Segesvárt, Nagyszebent és a Transzfogarasi utat említik meg. Azonban a rengeteg épített örökség mellett az ország számtalan gyönyörű természeti látványosságban is bővelkedik, amelyek nem elhanyagolhatóak egy romániai látogatás során. Íme ezek közül néhány különlegesség.

Radnai-havasok

A Keleti-Kárpátok legmagasabb hegysége remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt a kezdő és haladó túrázók számára egyaránt. Az 50 kilométer hosszú hegygerinc több mint 20 különböző túraútvonalat kínál a kirándulóknak, melyek segítségével gleccsertavakat, vízeséseket és barlangokat járhatunk be. Itt található a Lóhavasi-vízesés, ez az ország legmagasabbja a maga 80 méterével, valamint itt helyezkedik el Románia legmélyebb barlangja is. A túrázók mellett a téli sportok kedvelői sem fognak unatkozni a hideg évszakban, ugyanis a hegység közel tíz különféle nehézségű sípályája közül válogathatnak.

Kelemen-havasok

Ugyancsak a Keleti-Kárpátokban találhatóak a Kelemen-havasok, melyek Románia egyik legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkjának adnak otthont. A magas csúcsokon kívül a hegység érdekes vulkanikus eredetű képződményeket is kínál. Az Ilva patakot követve feljuthatunk az 1799 méter magas Tiha-csúcsra, ahonnan megcsodálhatjuk a Maros völgyét, illetve a csúcs mellett elhelyezkedő vulkanikus formációkat is. Hasonlóan látványos a 12 Apostol nevezetű könnyed túraútvonal, mely leggyorsabban Gura Haitii település felől közelíthető meg.  A túrázás után a Kolibica-tónál lehet hűsölni, ahol a pihenés mellett akár kajakozásra vagy halászatra is van lehetőség.

Parajdi Sószoros

Bár Parajdra leggyakrabban a híres-nevezetes sóbánya miatt érkeznek a látogatók, nem kevésbé látványos a település szélén elhelyezkedő sóhát és sószoros sem. A természetvédelmi terület egyedi tájjal rendelkezik, hiszen a sóhegyeket érdekes sótűrő növények övezik. A tanösvényt követve látványos formációkat tekinthetünk meg, ilyenek a sókarfiolok, drapériák és a különféle sókarrok. A túra végén a sós-agyagos gyógyfürdő terapeutikus hatásait élvezhetjük egy gyors megmártózás során.

Sárvulkánok

Ha holdbéli tájakra vagyunk kíváncsiak, mindenképp érdemes ellátogatnunk a fővárostól 150 km-re levő sárvulkánokhoz, melyek Buzău megye területén helyezkednek el. A rendkívüli vulkánok 3000 méter mélységből szállítanak fel gázakat, sós vízzel és sárral fűszerezve. Nem csak a bugyogó vulkánok, hanem a teljes természetvédelmi terület érdekes látványt nyújt, a fehér felszín és a dimbes-dombos vidéknek köszönhetően. A legnagyobb vulkánokat Pâclele Mari és Pâclele Mici-nél tekinthetjük meg egy szimbolikus összeg befizetése után. A Berca közelében levő sárvulkánok, bár kevésbé látványosak, mint az előző kettő, ingyenesen látogathatóak.

Duna-delta

Egy romániai kirándulás során kihagyhatatlan látnivaló a Duna-delta, Európa egyik legjobban konzervált folyami deltája. A természetvédelmi terület már 1991 óta az UNESCO Világörökség Lista része és igen népszerű célpont úgy a román, mint a külföldi természetimádók körében. Nyaranta tömegesen látogatják a rezervátumot, emiatt érdemesebb inkább májusra vagy szeptemberre tervezni a kiruccanásunkat, hiszen ilyenkor kevesebb a szúnyog is. Ha igazán közel akarunk kerülni a szebbnél szebb madarakhoz, válasszuk a kenut vagy az evezős csónakot szállítási eszközként. Mivel ezek nem annyira zajosak, mint egy motorizált hajó, sokkal kevesebb az esély, hogy elriasszuk a madarakat mielőtt lefotóznánk őket.

Néra Völgye

Az ország dél-nyugati részén elterülő Aninai-hegységben helyezkedik el a látványos vízesésekkel, izgalmas mészkő szorosokkal és türkizkék tavakkal teletűzdelt Néra-völgye. A térség legkönnyebben Szászkabánya (Sasca Montană) vagy Újsopot (Șopotu Nou) települések irányából közelíthető meg. A környék az egész család számára rengeteg lehetőséget kínál. A legkisebbek is élvezni fogják a Néra szorosán való (néhol vizes) átkelést, az alacsony sziklaalagutakat, valamint a virítóan pompázó Bég szeme tavat és az Ördög-tavat.

Bigéri-vízesés

A Néra völgyétől nem messze található a Bigéri-vízesés, az ország legnépszerűbb és legszebbnek vélt vízesése. A zuhatag szépsége bámulatos formájának köszönhető, mely egyedinek számít Európa-szerte. Miután megcsodáltuk a vízesést, ajánlatos egy kis sétát tenni a mögötte levő kis rezervátumban is, ahol a Bigér forrása is megtekinthető. A térségben még érdekesnek számít az Eftimie Murgu település melletti szoros, ahol több a XX. század elején épült vízimalom helyezkedik el.

Duna-kanyar

A szerb határt képező Duna-kanyar Románia legdélebbi hegysége, az Almás-hegység mellett található. A vidék a Vaskapu Natúr Park része, mely összesen 18 külön természetvédelmi területet foglal magába. Fedezzük fel a Duna-kanyar szépségeit egy rövid hajókirándulással, mely során meglátogathatunk néhány barlangot, közelebb kerülhetünk a sziklafalba vésett Decebal-arcképhez, valamint bejárhatjuk a Nagy- és Kis-Kazán Szorost is. Aki szeret túrázni, az feltétlenül kapaszkodjon fel a Nagy-Csukár vagy a Kis-Csukár kilátóhoz, melyek csak 300 méterrel emelkednek a vidék fölé, mégis lélegzetelállító látványt nyújtanak a Duna-Kanyarról.

Detonáták

Fehér megye kevésbé ismert, ámde annál inkább rendkívüli természeti csodái az Abrudbánya közelében található Detonáták. A látványosság egyedisége a hegy vulkanikus eredetű kőzeteiben rejlik, melyek bazaltorgonák formájában magasodnak a környék fölé. Az útvonal Bucsony (Bucium) településből indul, ahonnan egy rövid és könnyed túra után máris a kőoszlopok törmelékei borította erdőben találjuk magunkat a Detonáták lábánál. Innen az ösvény egy meredekebb lejtőn folyatódik, mely picit több megerőltetést igényel, azonban minden fáradozásunk feledésbe merül, amikor elénk tárul a csúcsról élvezhető gyönyörű panoráma.

Sárkányok kertje

A megragadó sziklatornyokból álló Sárkányok kertje Szilágy megye legnevezetesebb természeti kincse. A természetvédelmi területet Almásgalgó (Gâlgău Almașului) felől közelíthetjük meg. Innen egy 3-4 órás könnyű sétával, laza tempóban körbejárhatjuk a „sárkányokat”. Utunk során nem csak tornyokat, hanem kőgombákat, kúpokat, oszlopokat és különböző formájú alakzatokat is megtekinthetünk. Aki kíváncsi Románia flórájára, az ellátogathat a mindössze 10 kilométerre levő botanikus kertbe Zsibó (Jibou) városban.

Írta: Takács Adrienn / CityoftheWeek.net

Ha érdekelnek további szép helyek Romániában, olvasd el a 22 kihagyhatatlan látnivaló Erdélyben cikkünket is.

Ajánlatok