accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

156. nap: Irány a világ egyik leglátványosabb autóútja, a Great Ocean Road!

lanymajom /

A Great Ocean Road egy látványos, 243 km hosszú partmenti útszakasz Ausztráliában, Victoria államban. Ez az út az egyik legismertebb, leglátogatottabb nevezetessége az országnak. Én se szerettem volna úgy eljönni Ausztráliából, hogy ne menjek végig rajta. Nemcsak a lélegzetelállító táj vonzott, hanem az esély, hogy ezen a környéken láthatok koalát.

A Great Ocean Road egy fontos helyszín az ausztráloknak, hiszen történelmi emlékekkel is rendelkezik. Az utat az 1. világháborúból visszatért katonák építették 1919 és 1932 közöt. Számos Viktória-korabeli város is található az út mentén, amelyek az építkezések előtt teljesen elszigeteltek voltak.

Történelem

A katonaruhát munkásruhára cserélő férfiakra kemény feladat várt. A sűrű erdőben csak lassan tudtak haladni a munkával. 1 hónap alatt kb. 3 km utat tudtak csak kiépíteni. Gépeket alig kaptak, robbanóanyagok, csákány és lapát volt a segítségükre a munkában. A part menti hegyeken volt a legnehezebb és a legveszélyesebb dolgozni, sok munkás vesztette itt életét. A sors azonban néha különös módon jutalmazta meg az útépítőket. 1924-ben például egy gőzhajó zátonyra futott Cape Patton közelében. A személyzet kénytelen volt megválni a rakománytól (500 hordó sör), amit végül a munkások kaptak meg. – forrás: wikipedia

Látnivalók

Az út szinte végig a tengerpart mentén halad, ahol szörfparadicsomok, üdülővárosok és eszméletlen kilátás fogad. Érdemes viszont néha letérni róla és rákanyarodni a mellékutakra, hiszen a környék csodás vízeséseket, esőerdőket és kilátópontokat is rejt.

Hogyan, mennyi időre menjek?

Sokan egy nap alatt megjárják, de szerintem jó ha legalább 2-3 napot rászánunk, így lesz idő a kevésbé ismert helyek felfedezésére is. Az egyedül utazó hátizsákos turistáknak érdemes utazótársakat keresni, ha több napra mennének, hiszen így meg lehet osztani a költségeket. Hogy hogyan keress Ausztráliában utazótársakat, arról itt írtam. Én az egyik Facebook csoportban találtam rá egy német lány hirdetésére, aki már előre kibérelt egy furgont és két utazótársat keresett maga mellé. Mi 4 napra, 3 éjszakára indultunk, a szállásunk pedig az autóban volt.

Ajánlatok