accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ezeket a helyeket semmiképp se hagyd ki 2022-ben – belföldi bakancslista

Katya /

Magyarország számtalan csodát rejt, legyen szó a természet kincseiről vagy gazdag történelmünk nyomairól. Évről-évre egyre nő a látnivalók listája, hiszen új tanösvényeken, kilátókon fedezhetjük fel hazánk erdeit, tavait, nemzeti parkjait, felújított várak és kastélyok tárják ki ismét kapuikat, folyópartok alakulnak át szabadstrandokká.

Összeszedtük, mely helyeket érdemes mindenképp meglátogatni 2022-ben, milyen élményekbe vágj bele! A listán a „klasszikus” látnivalók mellett összegyűjtöttük milyen újdonságok várnak még felfedezésre itthon, hogy a rutinos utazóknak is akadjon újdonság az újévre.

Kirándulj a „Marson” a gánti Bauxitföldtani Parkban

Gánt egykori bauxitbányája az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált az utazók körében, de zenei videókban is egyre gyakrabban feltűnik. Nem csoda, hiszen az egész hely olyan, mintha nem evilági lenne. A Vértes hegységben meghúzódó, egykori bánya területén hullámzó vörös lankákon sétálgathatsz. A szabadtéri geológiai múzeum tanösvényét végig járva izgalmas ismeretekkel is gazdagodhatsz, de önmagában a vörös táj is lélegzetelállító.

Sétálj a fák között a Makói Lombkoronasétányon

Lepd meg a madarakat, sétálj a lombkoronák szintjén! Makón, a Maros-part mellett, a Lombkoronasétányon 20 méter magasságból nézhetsz be a fák közé és veheted szemügyre a barnásan hömpölygő Marost. A Lombkoronasétányon több élményelem is helyet kapott, így gyerekekkel is szórakoztatót, a kilátóból pedig a Kárpát-medence leghosszabb szárazföldi csúszdáján végig száguldva is távozhatsz.

Tévedj el, majd találj ki az ópusztaszeri Labirintusból

A Csillagösvény Útvesztő Öko Élménypark Ópusztaszeren, a Feszty-körképről híres Nemzeti Történeti Emlékpark mellett található, és egy igazán különleges labirintus! 3500 méterével ez Európa legnagyobb sövénylabirintusa, ahol fűzfafonat-útvesztők közt keresheted a kiutat. A különböző útvesztők logikai feladványokat, népi- és gyermekjátokokat is rejtenek, így még izgalmasabbá válhat a tekergés a hatalmas zöld labirintusban.

Nézd meg a Tisza-tó élővilágát a Bölömbika-kilátóból

2021-ben a Bölömbika-kilátó lett az év kilátója, ami nem is meglepő, tekintve, hogy ez egy csak vízi úton megközelíthető, a Tisza-tóban álló kilátó! Miután kikötötted az aljába csónakod, kajakod, kenud, sup-od egyből az első lépcsőfokra fellépve már bent is vagy a kilátóban, amelynek 9 méter magas tetejéről csodálhatod meg a Kis-Tiszát, a Poroszlói- és a Sarudi-medencét. Az építmény maga Ravasz-háton található. Egyébként nem ez az egyetlen Tisza-tavi, vízi kilátó: szintén új a Fattyúszerkő kilátó a Csapói Holt-Tiszán.

Csobbanj egyet a Körös-torok megújult szabadstrandján

Gyakran nevezik a Tisza tengerpartjának is a csongrádi Körös-torok szabadstrandot. A szabadstrand az árvízszabályozásnak köszönhetően alakult ki, eredetileg a város védelme miatt hozták létre a hordalékból épült homokpadot, viszont amikor a folyó vízállása alacsony, strandolók veszik birtokba a homoksávot. A 400 méter hosszan elnyúló homokos partot szalmaernyők szegélyezik. Ma már minden található itt, mint egy tengerparton: mosdókonténerek, biciklitároló, büfé, kemping és vízimentő szolgálat garantálják a felhőtlen kikapcsolódást.

Tekerj a 2021-es év kerékpárútján

A Tisza-tó fölött átvezető kerékpárút az ország egyik leglátványosabb kerékpárútja, ami egyben egy régi igényre is reagált: végre biztonsággal, autóforgalom nélkül szelhető át a Tisza, amit négy híd biztosít. A „nyertes” kerékpárút szakasz 6,5 km hosszú és megépülésével teljessé vált a Tisza-tó körüli biciklis út. Ragadj bringát és tekerd körbe a tavat! Mivel az út végig sík, viszonylag könnyen teljesíthető azok számára is, akik nem pattannak nyeregbe minden nap.

Menj el egy naplementés dűlőtúrára Tállya szőlőhegyein

Tokaj borvidék aprócska települése Tállya, ami megannyi látnivalót kínál és itt van például Európa mértani középpontja is. Különösen szép arcát mutatja ősszel, így érdemes ilyenkor összekötni a látogatását egy pincetúrával. A falu kedves utcái alatt ugyanis kész pincelabirintus húzódik meg, körülötte pedig bájos szőlőhegyek szolgáltatják a bor legfőbb alapanyagát. Nevezz be az egyik pincészet dűlőtúrájára, vagy csak indulj el magad és nézd a naplementét Tállya szőlőhegyeiről finom bort szürcsölgetve!

Nézd meg hogyan éltek egykor a nemesek a megújult Nádasdy-kastélyban

38 év után megújult a Nádasdy-kastély, amely olyan, mintha csak Angliából „teleportált” volna Fejér megyébe. A Tudor-stílusú épület egyedülállónak számít hazánkban. Most interaktív elemekkel kiegészítve, korhű enteriörökkel, kipróbálható replikabútorokkal ismét Nádasdladányba vonzza a látogatókat.

Utazz kisvasúttal a Börzsönyben

Itthon jelenleg 21 erdei kisvasút robog végig erdőkön, dombokon, folyókon. A vonat ablakán kinézve betekintést nyerhetünk az erdők világába, olyan helyeken járhatunk, ahová más módon csak nehezen leshetnénk be. A Börzsönyben lévő Királyréti Erdei Vasút teljes hossza is megújult 2021-ben, ez a vonal sokak kedvence. A kisvasút áthalad Kismaroson, Szokolyán és Királyréten – utóbbi szinte a hegység közepén található. Túrázáskor ne hagyd ki a Királyrét közelében lévő Bajdázói-tavat, valamint a Várhegyet és a kilátót sem.

Látogass el Tatára

A vizek városa Budapestről alig egy óra alatt érthető el, így kiváló úti cél akár egy egynapos kiránduláshoz is. Tata legtöbb látnivalója az Öreg-tó körül helyezkedik el: itt található a megújult Esterházy-kastély és a Tatai vár, a tó mögött pedig ajánlott felkapaszkodni a Kálvária-dombra is és onnan csodálni a tájat.

Fedezd fel a Fertő-tájat

Utazz el az ország nyugati csücskébe és ismerd meg az egyedülálló Fertő-tájat, amely Eurázsia utolsó megmaradt sztyepptavát őrzi. A tóra a legjobb kilátás a fertőbozi Gloriette-kilátóból nyílik, a környék értékeiről a legtöbbet a fertőszéplaki Peisonia Látógatóközpontban tudhatsz meg, csobbanni pedig a hegykői fürdőbe térj be. Nyugodtan vágj neki a táj felfedezésének kerékpáron is, ugyanis nemrég megújult a környék biciklis úthálózata is.

Csodáld meg a Dunakanyart a Julianus-kilátóból

A középkori bástyát idéző Julianus-kilátóból nyílik a legszebb panoráma a Dunakanyarra, olyan, mintha a Börzsöny, a Duna, a falvak, mind-mind a talpaid alatt lennének. A Hegyestető csúcsára épült, 15 méter magas kilátóhoz Nagymarosról és Zebegényből is kijelölt turistaút vezet fel. A lélegzetelállító kilátásért azonban picit meg kell küzdeni: bár maga a túra kb. 4 km mindkét településről, azért érdemes felkészülten nekiindulni.

Te mit tennél még a listára?

Szponzorált tartalom. A bejegyzés a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával készült.

Ajánlatok