accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Itt az uniós Covid-igazolvány, ezt kell tudni róla

utazomajom /

Régóta vártuk már, hogy legyen egységes szabályozás legalább az EU-n belül, hiszen a szabályok összevisszasága sokak kedvét elvette az utazástól. Július elsejével kötelezően alkalmazni kell minden uniós tagállamnak a zöldigazolványt. Nézzük a legfontosabb részleteket.

Mire jó?

Az igazolvánnyal rendelkező állampolgárok az unión belül teszt és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak. A kezdeményezéshez az EGT tagállamai is csatlakoztak, így Svájc, Norvégia, Lichtenstein és Izland is alkalmazza a szabályokat.

Ki kaphat?

Azok élvezhetik az igazolvánnyal kapcsolatos előnyöket, akik

 1. beoltották magukat vagy
 2. rendelkeznek friss negatív covid teszttel (A fogadó országok saját maguk határozhatják meg, hogy milyen érvényességű tesztre van szükség az adott országba történő belépéshez, ez lehet 24, 48, 72 órás stb) vagy
 3. átestek a víruson és ezt hitelt érdemlően tudják bizonyítani.

Hogyan lehet hozzájutni?

Jelenleg kétféleképpen lehet Covid-igazolványt szerezni. Papíron és elektronikusan. Papíron úgy, ha az EESZT-ből letöltjük a nyomtatványt, elektronikusan pedig applikáción keresztül. Az igazolvány aláírás nélkül is érvényes, a QR kód a lényeg, amin keresztül beolvasható minden információ.

Az EU kompatibilis  elektronikus igazolás július 1-jétől a Magyarországon már május eleje óta működő mobilapplikáción keresztül is letölthető. A mobilalkalmazás neve: EESZT Lakossági (Apple/App Store), vagy EESZT alkalmazás (Google Play áruház). Az applikáció ügyfélkapus bejelentkezési adatokkal használható. Az igazoláshoz tartozó mobilalkalmazások publikálása is megtörtént az áruházakba, de azok jelen pillanatban még nem elérhetőek. A mobilapplikációk Európai Unió kompatibilis változatainak elérhetőségéről az eeszt.gov.hu oldalon adnak majd tájékoztatás.

Hová utazhatok vele?

Fontos, hogy a tagállamoknak csak az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) által elfogadott vakcinákat kell kötelezően elfogadni. Ezek a Pfizer-, a Moderna-, az AstraZeneca- és a Janssen-vakcinák. Egyéb vakcinák esetében az országok saját hatáskörben dönthetnek. Ezért aki nem a nyugati vakcinák közül kapott, óvatosnak kell lennie és további kutatásokat végezni, mielőtt nekiindulna a nyaralásnak. A Konzuli Szolgálat oldalán megtalálható az a lista, amely országok a kétoldalú megállapodás miatt elfogadják a magyar védettségi igazolványt, függetlenül attól, hogy milyen oltással szereztük meg.

Jelenleg az alábbi országokkal kötöttünk kétoldalú megállapodást:

 • Albánia
 • Bahrein
 • Ciprus
 • Cseh Köztársaság
 • Észak-Macedón Köztársaság
 • Georgia (Grúzia)
 • Horvátország
 • Kazah Köztársaság
 • Marokkó
 • Moldova
 • Mongólia
 • Montenegró
 • Szerbia
 • Szlovákia
 • Szlovénia
 • Törökország
 • Ukrajna

Oké, de akkor hova mehetek, ha nem nyugati vakcinát kaptam?

Kínaival oltott honfitársaink jelenleg az alábbi országokba utazhatnak korlátozások nélkül: Izland, Finnország, Svédország, Észtország, Lettország, Litvánia, Spanyolország, Belgium, Hollandia, Svájc, Németország, Csehország, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Bosznia, Montenegró, Albánia, Görögország, Törökország, Bulgária, Szerbia, Koszovó, Észak-Macediónia, Románia, Moldova, Ukrajna

Szputnyikkal oltottak előtt pedig nyitva áll Finnország, Észtország, Litvánia, Spanyolország, Belgium, Hollandia, Németország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Bosznia, Montenegró, Albánia, Görögország, Törökország, Bulgária, Szerbia, Koszovó, Észak-Macediónia, Románia, Moldova, Ukrajna

Viszonylag érthető és korrekt tájékoztatás olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon az  igazolványokkal kapcsolatban. Utazás előtt mindenképp olvassátok el a Konzuli Szolgálat aktuális tájékoztatását, hiszen a szabályok folyamatosan változhatnak.

Kiegészítenéd egyéb információkkal, tapasztalatokkal? Írj az info kukac utazomajom.hu címre!

Ajánlatok