accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Top 10 látnivaló az olasz csizma sarkában, Pugliában

Katya /

Dél-Olaszországban, a csizma sarkában található Puglia régiója, ami tele van a turizmus által még nem annyira felkapott, meseszép helyekkel. A dél-olasz ritmus is más, mint amit északon megszokhattunk: a helyiek nyugodtabban élvezik az életet és erre a sziesztát is komolyan veszik, így aki ezzel nem számol, könnyen maradhat ebéd nélkül. A tartomány fővárosa Bari, ide több közvetlen járat is repül Budapestről és kiváló kiindulási pont, ha szeretnéd felfedezni Puglia csodáit. Most összegyűjtöttük a környék 10 legérdekesebb látnivalóját.

Bari


Bari Nápoly után a második legnagyobb déli olasz nagyváros, egy hatalmas kikötőközpont. Innen rengeteg hajó indul útnak Albánia, Horvátország vagy éppen Görögország felé. A kikötő és a hosszú, tengerparti sétány mellett azonban a legnagyobb vonz ereje az óváros. A labirintusszerű városrész szűk sikátoraiban megéri egy kicsit elveszni, de a legnagyobb élmény, amikor a kora esti órákban az utcák megtelnek élettel: kinyitnak a bárok, az idősek kiülnek a ház elé és hangosan csevegnek, a Cattedrale di San Sabino templom melletti téren gyerekek fociznak és persze a teraszos helyek is megtelnek fiatalokkal. A város legnagyobb nevezetessége a 12. századi, román stílusban épült Szent Miklós bazilika. A bazilika fontos keresztény zarándokhely is, hiszen itt nyugszik a Mikulás: Szent Miklós ereklyéit a 11. században hozták Bariba, miután olasz halászok Törökországban ellopták azokat egy szentélyből. Ezek megőrzésére építették meg a bazilikát, mely ingyenes látogatható.

Polignano a Mare

Valószínű itt található a régió legtöbbet fotózott helye, a hatalmas sziklafalakkal körül ölelt öböl. Poligano a Mare olyan, mint egy kis ékszerdoboz, amely hatalmas kősziklákon magasodik a tenger fölé. Az óriási falakról szédítő látvány nyílik a csillogóan kék tengerre, mellettünk pedig nem ritka, hogy horgászok, elképesztően hosszú botokkal várják a kapást, így csak halkan illik ámuldozni. A városka egyik nevezetessége a viadukt, az alatta lévő öböl pedig nyáron nagyon népszerű fürdőhely. A part melletti sziklák jó naplementenéző helyek is, de ha valami extravagánsabbra vágysz, akkor a partfal barlangjába fúrt étteremből is csodálhatod a panorámát. A Ristorante Grotta Palazzese a város legfelkapottabb és valószínűleg egyben legdrágább helye is, ahová foglalás nélkül kevés esélyünk van bejutni.

Monopoli

A városka Baritól kb. fél órányi vonatúttal érhető el, óvárosa kissé csendesebb, mint Barié, vagy Polignano a Mare-é, azonban ennek is megvan a maga varázsa. Az óvárosi csatangolás után mindenképp ejtsük útba a kikötőt a nyugodtan ringatózó kék csónakjaival. A környéken lévő haléttermekben a friss fogások között válogathatunk, majd sétáljunk tovább a kikötő szélén hatalmasodó Castello di Carlo V várkastélyhoz. A 16. században épült vár kívülről igen impozáns látványt nyújt, a mellett elnyúló sétányról pedig még hosszan csodálhatjuk a kilátást az Adriára.

Ostuni

A fehér város egy dombon magasodik fölénk, ezért, ha vonattal érkezünk az állomáson érdemes buszt keresni, anélkül egy hosszabb és fárasztó kaptató vezet fel a városba. Ostuniban szinte minden épület fehérre van vakolva, ami vakító látványt nyújt a napsütésben. A sikátorokban haladva gyakran bukkannak fel kisebb-nagyobb terek, az egyik ilyennél találhatjuk meg a város homokszínű katedrálisát is. Az erődítményszerű városfalak közül kikeveredve pedig rendre elénk bukkan egy-egy kilátó, lábunk alatt a zöld olíva ligetekkel.

Matera

Puglia régió közvetlen szomszédságában található a dimbes-dombos Matera, amely különleges barlanglakásairól ismert. Már az őskorban is éltek a sziklaoldalak barlangjaiban, ez a negyed azonban később egyet jelentett a szegénységgel. Még az 1950-es években is éltek itt családok, áram és víz nélkül rettenetes körülmények között, míg nem az olasz kormány átköltöztette őket. A folyamatosan romló környéket végül pályázatok kiírásával mentették meg: ma nemcsak múzeumban tekinthetjük meg miként éltek itt, de az egykori barlanglakásokból menő hoteleket és éttermeket alakítottak ki. Ez a negyed, a Sassi 1993 óta szerepel az UNESCO Világörökségi Helyszíneinek listáján is. A meredek, szűk utcák, a város széle mellett elterülő sziklás szurdok és folyómedrek elképesztő látványt nyújtanak, azonban a turizmus még csak most kezdi magának felfedezni a különleges hangulatú Materát, így relatíve nagyobb tömeg nélkül felfedezhető.

Alberobello

A dallamos nevű város jellegzetes épületeiről, a trullókról ismert. Ezek a kúp tetejű házak elmaradhatatlan jelképei a környéknek, a XIV. századi mezőgazdasági munkások számára jelentették az otthont. A házak különlegessége, hogy kőből, mindenféle kötőanyag nélkül épültek fel, tetejükre pedig furcsa szimbólumokat rajzoltak. A trullók direkt úgy épültek, hogy amilyen gyorsan fel lehet őket húzni, ugyanolyan gyorsan le is tudják bontani, így megkerülve, hogy a föld birtokosának adót kelljen fizetni a házak után. Persze kiderült a csalás és a grófot a nápolyi király börtönbe záratta. A sajátos városképet Alberobellóban az UNESCO a Világörökség részéve nyilvánította. Azt, miként éltek itt egykoron megnézhetjük egy trullóból kialakított múzeumban, de van trulló templom is és szívesen invitálnak be a helyi, jó érzékkel megáldott eladók is, hogy miközben megcsodáljuk a kis trullót belülről, megpróbálják eladni a portékájukat, sőt mára már trulló szállások közül is választhatunk.

Grotte di Castellana

Kép forrása: a barlang honlapja

Ezen a környéken, Baritól csupán egy órára található Olaszország legnagyobb karsztkomplexuma, a Grotte di Castellana. A hatalmas cseppkőbarlang egész évben fogad látogatókat és megérkezve két vezetett útvonal közül választhatunk: az egyik egy rövid, 1 km-es szakaszt jár be és kb. 50 perc, míg a hosszú már 3 km-es és körülbelül két óráig tart. A barlangrendszer legkülönlegesebb része a Grotta Bianca, azaz a fehér barlang, melyet csak a hosszú túra érint. A hőmérséklet itt egész évben 18 °C körül van, úgyhogy ajánlott meleg ruhával is készülni a látogatáskor.

Lecce

Lecce-t a dél Firenzéjének is nevezik, hiszen városképét erősen meghatározzák pompás barokk épületei. A pompa nem véletlen: a leccei mészkő messze földön híres, könnyen megmunkálható anyag, így viszonylag könnyű dolguk volt a 17. századi mesterembereknek az épületek díszítésével. A csodaszépen faragott szobrok és homlokzatok végig követnek bennünket a belvárosban, a legszebb példái pedig a Piazza del Duomo, a Santa Croce bazilika és a városkapu.

Trani

Azt mondják Traniban sétálni olyan érzés, mintha csak egy olasz filmbe csöppenne az ember és valóban, számos filmhez adott hátteret. A középkori kikötővárosban érdemes este is tenni egy sétát és kivilágítva is megnézni 11. századi híres katedrálisát a tengerparton, valamint a Castello Di Trani várat.

Castel del Monte

Tranitól nem messze, Andriától 18 kilométerre található a Castel del Monte különleges, nyolcszög alakú vára. Még II. Frigyes építette az 1240-es években és valószínűleg már akkor is elsősorban reprezentatív jellege volt, azaz rövid időre érkező királyok, hűbérurak szálltak meg itt. Érdekes és egyedi építészeti megoldásainak köszönhetően az UNESCO a Világörökség részév nyilvánította és ezt a várat láthatjuk az olasz egy centes euróérme hátoldalán is. Július elsejétől a látogatása csak online regisztrációval lehetséges, úgyhogy érdemes így biztosítani a helyet indulás előtt.

Ajánlatok