accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Top 10 látnivaló Milánóban, térképpel!

lanymajom /

Aki nem járt még Milánóban, az a város neve hallatán valószínűleg nem a turizmusra, hanem inkább Olaszország pénzügyi központjára gondol. Habár abban van némi igazság, hogy Milánóban nincs olyan sok történelmi nevezetesség, mint például Rómában, de badarság lenne egyből elvetni egy milánói városlátogatás ötletét, hiszen kulturális- és szórakozási lehetőségekből egyáltalán nincs hiány. Szerintem Milánó tökéletes utazási helyszín azoknak, akik nem tudnak szabadságot kivenni, így csak egy hétvégére ruccannának ki, viszont – akár szó szerint is értve – szeretnének belekóstolni egy pörgős olasz város életébe. A bátrabbak akár még egy nap alatt, szállásfoglalás nélkül is megjárhatják, hiszen a fapados menetrendnek köszönhetően hajnali indulással és éjszakai érkezéssel is foglalhatunk repülőjegyet. Az alábbi listában összegyűjtöttük Milánó főbb nevezetességeit, melyek simán beleférnek egy rövid városlátogatásba.   

1. Milánói dóm

A gótikus stílusban, márványból épült, lenyűgöző milánói dóm Olaszország második legnagyobb temploma. Akinek nincs tériszonya, annak semmiképp sem szabad kihagynia a katedrális tetejét sem, ahova nem csak a csodálatos vízköpők és szobordíszítések miatt érdemes felmenni, hanem a városra nyíló csodálatos panorámáért is. A tetőtéri terasz lifttel vagy az oda vezető 201 lépcső megmászásával is elérhető.

Belépőjegyek árai 2023-ban:

Milánói dóm + múzeum: 7 € (6-18 éves kor között 4 €)
Tetőterasz gyalog, 201 lépcső: 10 € (6-18 éves kor között 5 €)
Tetőterasz lifttel: 15 € (6-18 éves kor között 7 €)
5 éves korig a belépés ingyenes.

2. Santa Maria delle Grazie templom

Még hogy Milánóban nincs semmi látványosság! A Santa Maria delle Grazie templom az UNESCO világörökségi listán is helyet kapott. A templomhoz tartozó kolostori ebédlőben megtekinthető az egyik leghíresebb olasz művész, Leonardo da Vinci „Az utolsó vacsora” című freskója. A nagy érdeklődésre való tekintettel a belépőjegyet már a látogatás előtti napokban, az alábbi linken előre meg kell vásárolni, ezen a linken keresztül. Ügyeljünk arra, hogy hétfőnként a legtöbb múzeum és látványosság, ahogy a Santa Maria delle Grazie is, zárva tart!

3. Castello Sforzesco

A Castello Sforzesco és a közeli Sempione park számomra a város egy nyugodt, csendes kis szegletét jelentette, ahol megtapasztalhattam egy középkori erődítmény hangulatát. Az építmény a történelem során a milánói hercegek birtokában állt, manapság pedig számos múzeumnak ad helyet.

4. Galleria Vittorio Emanuele II

A dóm előtti téren található a mai bevásárló központok elődje, a Galleria Vittorio Emanuele II, az árkádokkal díszített passzázs, mely az Olasz Királyság első királyáról kapta a nevét. Aki alacsony költségvetéssel utazik, annak nem ajánlom, hogy itt induljon el egy shopping körútra, hiszen többnyire a híres designer márkák üzletei között lehet válogatni, de a kirakatok és a gyönyörű épület megtekintése szerencsére nem kerül semmibe.

5. La Scala

A Scala épülete kívülről lehet, hogy nem úgy tűnik, mintha ez lenne a világ egyik legjelentősebb operaháza, viszont belülről nagyon pazar látványban lehet része az ide látogatóknak. Habár egy neves előadásra a jegyárak a csillagos eget is elérik, de egy kevésbé híres performanszra kis internetes keresgélés során könnyen található akár 50 eurós belépőjegy is. A múzeumi belépés persze ennek az árnak a töredéke.

6. Pinacoteca di Brera

A művészetek kedvelőinek érdemes ellátogatni a Brera palotába, hiszen itt található a Pinacotera di Bera képtár, ahol a legjelentősebb barokk és reneszánsz kori olasz festők, mint például Caravaggio, Raffaello vagy Bellini műalkotásait lehet megcsodálni.

7. Navigli

A Naviglinél, azaz a csatornák környékénél keresve se találhatnánk jobb helyet a szórakozásra, kikapcsolódásra. Egy egész napos városnézés után jól esik kipróbálni valamelyik bárban a híres olasz aperitivot, ami azt jelenti, hogy egy koktél vásárlása esetén korlátlanul fogyaszthatunk ingyen a svédasztalon kínált finomabbnál finomabb olasz ételekből.

8. Piazza dei Mercanti

A dómtól pár utcányira található hangulatos Mercanti tér a középkor alatt a „város szíve”, azaz a legfontosabb központi színtere volt. A teret körülölelő épületekben folytak a város adminisztratív és közigazgatási tevékenységei.

9. San Siro stadion

Az olasz foci kedvelőinek kétség kívül a legnagyobb élmény egy AC Milan – Inter focimeccsen való részvétel.  A hét minden napján napközben látogatható a múzeum és a stadion, ahol több különböző nyelvű idegenvezetés is kérhető. Aki részt vett már milánói meccsen a nyolcvanezer fő befogadására alkalmas stadionban, sosem felejti el a fergeteges hangulatot.

10. Bosco Verticale

A függőleges erdő elnevezésű két lakótorony 2014 óta a legnagyobb látványosságok közé tartozik, mégis csak kevesen tudják, hogy a milánó Stazione di Milano Porta Garibaldi vasútállomás közelében található. Különlegessége, hogy a városrehabilitációs program keretében a két magas toronyépület teraszaira és erkélyeire 730 fát, 5000 tő cserjét és 11 000 tő évelő növényt telepítettek, hogy csökkentsék a városi szmogot.


A fent említett nevezetességeket elhelyeztük az alábbi térképen, hogy ez által még könnyebb legyen megtervezni egy napodat.

Transzferlehetőségek a repülőtérről:

Milánóba fapadossal két repülőtéren, a Malpensa és a bergamoi Orio al Serion keresztül is el lehet jutni.

I. Transzferlehetőségek a Malpensa repülőtérről

1. Malpensa Express vonat
Indulás: fél óránként
Utazási idő: 40 perc
Menetrend- és jegyár információért kattints ide.

2. Busz
Három busztársaság is üzemeltet járatokat Malpensa repülőtér és a belváros között.
Utazási idő: 50 perc
Menetrend- és jegyár információ:
http://www.terravision.eu/
http://www.malpensashuttle.it/
http://www.stie.it/

II. Transzferlehetőség az Orio al Serio repülőtérről

1. vonat
Ha a vonatot választjuk, akkor először is helyi busszal be kell jutni Bergamoba a repülőtérről, ami kb. 10 percet vesz igénybe. Bergamóból pedig Olaszország több pontjára is kényelmesen eljuthatunk.
Menetrend- és jegyár információért kattints ide.

2. busz
Orio al Serioról szintén több busztársaság közül választhatunk.
Utazási idő: 70 perc
Menetrend- és jegyár információ:
http://www.terravision.eu/
http://www.orioshuttle.com/_eng/
http://www.airportbusexpress.it/

Ajánlatok