accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Utazómajom véleménycikk: külföldön vagy belföldön olcsóbb a nyaralás?

utazomajom /

Ezt a csontot nem lehet elég ideig rágni, minden évben sokakat foglalkoztat a kérdés: anyagi szempontból hol éri meg jobban nyaralni? Belföldön vagy külföldön?

Idén egy különlegesebb helyzet állt elő, hiszen az elmúlt években bevezetett járványügyi korlátozásokat részben, vagy teljes egészében eltörölték a magyarok által legkedveltebb nyaralóhelyeken. Szabad utazást kínál Horvátország, Görögország, Spanyolország, Törökország, Egyiptom, Tunézia is.

A tavalyi évben Magyarországon komoly beutazási korlátozások voltak érvényben, szinte a teljes légiközlekedés leállt. Aki pihenésre vágyott, vagy különböző “szürkezónás” trükkökhöz folyamodott, vagy valamelyik belföldi szállodába utazott. A nyári időszakban a vízparti szálláshelyek soha nem látott telítettséggel tudtak üzemelni, amelyek mellé soha nem látott árak voltak tapasztalhatók. Jelentősen megnőtt a kereslet a különálló erdőszéli dizájnos apartmanházak iránt. A 2020-as 60 milliárd forint keretösszegű, szobánként egymillió forintos vissza nem térítendő támogatás pedig elég volt egy dézsára, jakuzzira vagy szaunára a vidéki szálláshelyeken. Nem csoda, hogy a fejlesztés és a növekvő kereslet miatt jelentős áremelkedés tapasztalható. A nevesebb házikók két főre 80-100 ezer forint körüli áron foglalhatók éjszakánként, de 50 ezer alatt nemigen találni egyet sem. Összehasonlításképp annak ellenére, hogy jelentősen csökkent a forint értéke a dirhamhoz képest, tetőtéri medencés 4*-os Hilton hotel foglalható Dubajban napi 24 ezer forintos áron. Mielőtt még nekem esnétek, tudom, hogy közel sem ad hasonló élményt egy büdös nagyvárosban található hotel egy madárcsicsergős noszvaji faháznál, de cserében csak negyed annyiba kerül.

Nézzünk egy általános nyaralást két fő részére főszezonban a Balaton parton és egy külföldi tengerparton.

Balaton

 • Dátum: július 12-19
 • Úti cél: Balaton
 • Kategória: 3 csillagos hotel, medencével

A legolcsóbbak között a Park Hotel Hévíz *** található két fő részére 181.300 Ft-ért reggelivel, ingyenes légkondi és wifi használattal. Az orosz turisták számának visszaesése miatt Hévíz idén jó választás lehet. Érdekesség, hogy most először üzemeltet járatot a Wizz Air Dortmund és Hévíz között. Hévíz Budapestről vonattal picivel több, mint 2.5 óra alatt elérhető 3.200 Ft-ért.

Málta

 • Dátum: július 13-20
 • Úti cél: Málta
 • Kategória: 3 csillagos hotel

A legolcsóbb 3*-os medencés hotelek között szerepel a Villagg Tal Fanal ***, 7 éjszakára 157.000 Ft-ért foglalható. Ebben az időszakban Wizz Air repülőjegy 43.280 Ft-tól kapható Wizz Air club tagok részére, másoknak 49.780 Ft-t kell fizetni fejenként. A repülőút hossza 2 óra 15 perc. Természetesen a repülőtérre időben ki kell érni, tehát az utazási idő jóval több lesz, illetve ha valaki nagy méretű poggyászt szeretne vinni, akkor annak extra költséggel kell számolni.

Az alapárat figyelembe véve egy hét szállás és repülőjegy Máltára főszezonban fejenként 128 ezer Ft-ba jön ki repülővel, míg budapesti indulással egy hasonló kategóriájú szálláson Hévíz vonattal 97 ezer forintból megúszható.

Magasabb kategóriájú szállás esetében sincs nagy különbség. Egy 4*-os Prémium Hotel Panoráma Siófok reggelivel 330.400 Ft-ért foglalható egy hétre két fő részére, Máltán pedig egy tengerparti, sok medencés Ramla Bay, szintén 4*-os hotel reggelivel 252.000 Ft-ért vihető.

Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb kategóriájú szálláshelyet választunk, annál nagyobb lesz a különbség a külföldi hotel javára. További előnye a mediterrán országoknak, hogy sokkal hamarabb és sokkal tovább van jó idő, mint Magyarországon. Júniusban már fürödhető a tenger a legtöbb helyen, szeptember elején pedig a legmelegebb és egészen október elejéig nem hűl le. Éppen ezért szoktuk javasolni, hogy az aki csak teheti inkább szeptemberben induljon útnak, hiszen sokkal kedvezőbb áron fog találni szállást és repülőjegyet, illetve a turistákkal sem kell hadakozni egy-egy jó fotóért.

Nézzünk meg egy júniusi ajánlatot is.

Balaton

 • Dátum: június 6-13
 • Úti cél: Balaton
 • Kategória: 3 csillagos hotel, medencével

Júniusban a jó értékelésű 3*-os Hotel Lidó Siófok 129.400 forintért foglalható két fő részére. Vonatjeggyel tehát körülbelül 69.000 Ft/fő áron lehet egy pénztárcabarát siófoki kirándulás esetében a szállással ás az utazással tervezni. A Balaton még júniusban azoban nagyon hideg szokott lenni, a de a környéken rengeteg kihagyhatatlan látnivaló van, amiért megéri ekkor utazni.

Kréta, Görögország

 • Dátum: június 6-13
 • Úti cél: Kréta
 • Kategória: 3 csillagos hotel

Krétán kiváló értékelésű medencés 3*-os hotelt 107.000 forintért lehet foglalni egy hétre két fő részére. Ehhez jön hozzá a 28.920 Ft-os retúr repülőjegy, tehát összesen fejenként 82.420 forintból hozható ki a repülőjegy és a szállás júniusban Krétára.

Az elmúlt hetekben rohamosan megnövekedett az érdeklődés a külföldi utazások iránt. Mostanra körvonalazódott, hogy újabb járvány miatti korlátozásokra egyelőre nem kell számítani, szabad az út a tengerpartra. Az árak dinamikusan emelkednek, nem véletlen.

 • habár a légiközelkedési szektor nagyon gyorsan magára talált, a hotelek továbbra is küzdenek
 • sok hotel ment csődbe a járvány alatt és az idei szezonban már biztosan nem tudnak kinyitni
 • az ázsiai országok jelentős részében még mindig korlátozások vannak érvényben, emiatt az amerikai és európai turisták inkább az európai tengerpartot választják
 • hatalmas munkaerőhiánnyal küzdenek, hiszen a turizmusban dolgozók jó része munkahelyet váltott a járvány alatt
 • aki félt külföldre utazni az elmúlt években az most duplán szeretné bepótolni
 • a gyenge forint miatt a külföldi utazást jobban megérezzük (kb. 15%-kal ér kevesebbet a magyar pénz, mint két évvel ezelőtt)
Mivel Balira még nem olyan egyszerű utazni, 4*-os luxus szállások foglalhatók napi 16.000 Ft-ért! A rizsteraszok és egy folyó között, lenyűgöző környezetben található, medencés szálláshely, amit biztosan nem felejtesz el!

A legnagyobb árnövekedés egyértelműen az autóbérlésben mutatkozik. Mivel az autóbérléssel foglalkozó cégek többnyire lízingelik az autókat és 2-3 évente újítják a flottájukat, a koronavírus miatt lecsökkent keresletre reagálva visszamondták a megrendeléseiket. A turizmus rendkívül gyors visszapattanására senki sem volt felkészülve, az akadozó autógyártással együtt pedig komoly hiány alakult ki a bérbeadóknál. A nagy kereslet viszonylag kis kínálattal találkozik, melynek eredményeképpen a 4-5-szörös árnövekedés sem ritka. Egy belföldi nyaralás során ezzel a kockázattal szerencsére nem kell számolnunk.

Végeredményben tehát hasonló áron lehet európán belül utazni mint belföldön. Dél-Kelet Ázsiai utazások a repülőjegy miatt drágábbak, de ha hosszabb távra, legalább két hétre tervez az utas, akkor összességében jobban járthatunk mintha itthon költenénk el a pénzünket. Keleten ugyanis a munkaerő sokkal olcsóbb, illetve a korlátozások miatt még viszonylag kevés turista választja az egyébként turizmus szempontból nagyon népszerű régiót. Ha ügyesen foglalunk, 1-2 hónapos utazás repülőjegye és szállása 4-5*-os hotelekben sem haladja meg a fél millió forintot személyenként.

Ajánlatok