accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Tudtad? Így juthatsz ingyen szálláshoz!

lanymajom /

Egy külföldi utazás legnagyobb költsége a repülőjegyen kívül általában a szállás szokott lenni. Manapság az internet világában viszont már ezen a tételen is faraghatunk, sőt akár teljesen ki is nullázhatjuk. Mutatunk pár oldalt, amit érdemes átböngészned, ha olcsón szeretnél utazni.

1. Couchsurfing

A Couchsurfing segítségével egy teljesen más arcát ismerheted meg az utazási célpontodnak. Helyieknél szállhatsz meg, akiknek a mindennapi életén keresztül szemlélheted meg a város ritmusát és sokkal nagyobb bepillantást kaphatsz a helyi kultúrába. Megnézheted milyen házakban laknak az ottani emberek, miket esznek, hova járnak szórakozni és persze rengeteg kérdést is feltehetsz az adott országról a vendéglátódnak. Szállodában megszállva erre nincs lehetőség és még jóval többe is kerül. Habár az oldal ingyenes, azért egy kis apróságot érdemes magaddal vinni a szállásadódnak vagy elhívni őt egy vacsorára. A Couchsurfingről a lenti cikkben bővebben is írtunk, ahol bemutattuk az oldal működését.

2. Önkéntes tevékenységek

Ha utazásod során valami jót is tennél és segítenéd a helyiek mindennapjait, akkor önkéntes tevékenységeken is részt vehetsz. Ezek a munkák általában nem fizetettek, viszont napi 3-4 óra munkáért cserébe ingyen szállást és étkezést is biztosítanak. Ez szintén egy jó lehetőség a helyi kultúrában való elmélyedésre, nem beszélve a jó cselekedetről. Munka után lehetőséged van felfedezni a környéket is. A lehetőségek széles tárháza áll előtted, gyümölcsszedés, kerti munka, gyerekekre vigyázás, hostel takarítás, angol tanítás, közösségi munkák és még sok más tevékenység közül válogathatsz.

A két legismertebb oldal, ahol önkéntes munkákhoz juthatsz:
Helpx
Workaway

Az önkéntes lehetőségekről az alábbi cikkben írtunk bővebben:

3. Házőrzés

Akinek otthon kisállatai vannak, annak elég nehéz összeszervezni egy nagyobb utazást, hiszen az állatokat nem hagyhatja egyedül. Erre találták ki a házőrzést, ami azt jelenti, hogy egy másik utazó beköltözik arra az időre a házba, amíg a gazdi a jól megérdemelt pihenését élvezi. A világ minden pontján találhatsz házőrzési lehetőségeket, ahol az ingyen szállásért cserébe csak annyi feladatot kapsz, hogy napi kétszer megeteteted az állatokat és néha meglocsolod a növényeket.

A legismertebb házőrző weboldalak:
MindMyHouse
TrustedHousesitters
Nomador

4. Lakáscsere

A lakáscsere lényege, hogy egy olyan személyt engedsz be a házadba, aki szintén átengedi a saját lakását neked. Ennek a lehetőségnek az az előnye, hogy semmilyen kötelezettséged nem lesz az ingyen szállásodon, hiszen cserébe te is átengedted a saját otthonodat. Ha családdal mennél nyaralni, akkor hatalmas költségtől szabadulhatsz meg a lakáscsere használatával. Ha mind a két fél rendelkezik autóval, akkor akár annak a használata is lehet a megállapodás része, így az autóbérlés költségétől is megszabadulhatsz.

A legismertebb lakáscsere oldalak:
Homeexchange
Lovehomeswap
Geenee


Képek: Pixabay

Ajánlatok