accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Top 10 látnivaló Brüsszelben, térképpel!

lanymajom /

Ha Brüsszelt egy jelzővel kellene illetnem, akkor az biztos, hogy a divatos lenne. Divatos, hiszen rengeteg modern múzeum és kiállítás kapott itt helyet, nem győzünk majd válogatni a hangulatosabbnál hangulatosabb, fabútorokkal berendezett, hatalmas sörkínálattal rendelkező bárok közül, az ínycsiklandozó bonbonoktól, a csokimázzal bevont, majd eperrel és tejszínhabbal díszített gofritól pedig csak összecsurog a nyál a szánkban, és akkor bírjuk még szuflával a nagyszerű éjszakai életet és a remek koncerteket is. Nem csak a fiataloknak, hanem mindenkinek garantált a jó kedv, hiszen Brüsszel rengeteg olyan látványosságot és programlehetőséget kínál, melyek a gyerekektől kezdve az idősebbekig minden korosztálynak tetszeni fognak. Budapestről akár egy napra is kiruccanhatunk az EU, illetve Belgium fővárosába, hiszen a Brüsszeltől egy órányira fekvő Charleroi repülőtéren naponta többször is megfordulnak a fapados járatok. Ha a felvezető felkeltette az érdeklődésed egy brüsszeli városlátogatás iránt, akkor olvass tovább és nézzük meg, hogy mik azok a főbb látnivalók, amiket nem érdemes kihagyni.

1. Grand Place

Brüsszel gótikus és barokk vonásokkal rendelkező, középkori céhszékházakkal és a gyönyörű városháza épületével körül ölet főterén állva szinte elvarázsolva, egy tündérmesében érezheti magát az ember. A legszerencsésebbnek viszont azok mondhatják magukat, akik a kétévente megrendezésre kerülő virágszőnyeg díszítésben csodálhatják meg Európa egyik legszebb terét.

2. Mannekin Pis

Habár a pisilő kisfiú körül rengeteg legenda kering, a szobor a lázadó szellemű Brüsszel jelképe lett. A brüsszeliek különleges ünnepek alkalmával a kisfiút a 900 ruhából álló gardróbjából öltöztetik föl. Kevesen tudják, de a kisfiúnak van egy húga és egy kutyája is, akik szintén nyilvánosan, egy kútba vizelnek az utcán.

3. Atomium

Az 1958-as világkiállításra készített Atomium épülete egy 9 atomból álló vas kristályrács 165 milliárdszoros nagyítását ábrázolja, manapság pedig népszerű turista célpont. Az 5 gömbben berendezett múzeum az ’58-as világkiállítás történelméről állandó-, és különböző tudományokról szóló (építészet, társadalomtudomány, művészetek) ideiglenes kiállításokkal vonzza a látogatókat. A legfelső gömbből csodálatos panoráma nyílik a városra.

4. Európai Parlament

Habár a plenáris ülések többnyire nem itt, hanem Strasbourgban zajlanak, viszont néha a brüsszeli székhelyen is üléseznek. Az üléstermet egy látogatás alkalmával be lehet járni, illetve meg lehet ismerkedni a tagállamok múltjával és az Európai Parlament, továbbá az európai politikusok munkájával is.

5. Igazságügyi Palota

A brüsszeli Igazságügyi Palota a világ legnagyobb törvényszéki épülete, melynek alapterülete nagyobb a vatikáni Szent Péter-bazilikánál is. Az épületbe belépve a díszítésnek és a szobroknak köszönhetően úgy érezhetjük magunkat, mintha visszacsöppentünk volna az ókorba. Mivel az épület Brüsszel legmagasabb pontján fekszik, így a kilátásért is megéri felmenni.

6. Királyi Palota

A Brüsszel központjában található Királyi Palota leginkább a király és a királynő irodájaként funkcionál, illetve diplomáciai fogadások helyszíne, hiszen a királyi család nem itt, hanem Brüsszel egyik külső kerületében, a Laeken palotában él. Érdemes mind a két palotába ellátogatni, hiszen a belvárosban elhelyezkedő palota bizonyos szobái nyaranta ingyenesen nyitva állnak az érdeklődőknek, a Laeken palotában pedig a lenyűgöző botanikus kertet lehet megtekinteni.

7. Szent Mihály és Szent Gudula-székesegyház

A közel ezer éves székesegyház Belgium legismertebb temploma, mely eredetileg román stílusban épült, viszont a 13. században gótikussá alakították. A templomnak magyar vonatkozása is van, hiszen belsejében található üvegfestményeken II. Lajost illetve I. Ferdinánd királyt is megtalálhatjuk.

8. Brüsszeli Képregény Múzeum

A Képregény Múzeum tökéletes családi program, ami nem csak a kicsiknek fog tetszeni, hiszen a múzeum egy gyönyörű szecessziós épületben kapott helyet. A kiállítások bemutatják a belga képregény figurákat és megalkotóikat, továbbá megismerhetjük a műfaj történetét és a képregények elkészülési módját is.

9. Mini-Europe

A mini Európa az Atomium lábánál fekszik, mely kicsinyített változatban mutatja be az Európai Unió híres épületeit. Körülbelül 80 város 350 épületét vehetjük szemügyre. Gyerekekkel tökéletes program, hiszen a parkban nem csak maketteket, de mozgó vonatokat, malmokat, siklókat, de még a kitörő Vezúvot is láthatjuk. Magyarországot a Széchenyi fürdő képviselteti.

10. Jeu-de-Balle piac

A bolhapiacok és az antik tárgyak kedvelőinek kötelező ellátogatni a Place du Jeu de Ballen megrendezett piacra. Habár a piac az év minden napján nyitva van, azt mondják a vasárnap a legjobb nap a legkülönlegesebb darabok felkutatására. Alkudni lehet, de mértékkel.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/31387699@N00/15686530584

A fent említett nevezetességeket elhelyeztük az alábbi térképen, hogy ez által még könnyebb legyen megtervezni egy napodat.

Transzferlehetőségek Brüsszel Charleroi repülőtérről:

1. shuttle busz
Indulás: 30 percenként
Utazási idő: 55 perc
Menetrend információért kattints ide.
Jegyár információért kattints ide.

2. helyi busz és vonat kombinálása
A helyi busz (A vonal) szintén 30 percenként indul, ami Charleroi vasútállomásáig közlekedik, ahonnan tovább lehet utazni Brüsszelbe. Utazási idő összesen kb. 70 perc, plusz a vonatra való várakozási idő. Bizonyos vonatok esetén Brüsszelig egy átszállás is szükséges.
További információért a helyi buszról kattints ide, a vonatról pedig ide.

Ajánlatok