accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Autóval, busszal, vonattal, vagy repülővel utazzunk Horvátországba? Mutatjuk az árakat!

Katya /

Horvátország változatos tengerpartjairól, szigeteiről, városairól már rengeteget írtunk, ráadásul itt van a szomszédban, így kézen fekvő, hogy ha nyaralást vagy rövid kiruccanást tervezünk, akkor Horvátország felé vesszük az irányt. De hogyan járunk legjobban anyagilag?

Autóval

Autóval tűnik a legegyszerűbbnek a horvát nyaralás, hiszen nem kell menetrendhez igazodni, cipekedni és bárhova eljuthatunk vele az országon belül is. A horvátországi autózásról egy külön cikket is írtunk. Az autóút költsége nagyon változó lehet, hiszen természetesen függ attól, hogy milyen messze utazunk és ennek függvényében, hogy mennyibe kerül a benzin, az autópályadíj, ha pedig egy sziget az úti cél, akkor komp- és híddíjjal is számolni kell. Például ha Splittig autózunk, a horvát autópályadíj kb. 12 000 forintot tesz ki, Budapesttől a 749 km átlagos fogyasztással számolva kb. 18-20.000 forintra jön ki, így összesen kb. 32 000 forintba kerül az autóút egy irányba 480 forintos üzemanyagárral számolva, nem számítva a hazai autópálya matricát. Egy autóba azonban többen is utazhatunk, így a fejenkénti ár csökkenni fog.

Vonattal

Zágráb, Split, Rijeka és Eszék már vonattal is elérhetők. Míg Zágráb és Budapest között egész évben megy vonat, addig az Adriai-tenger olyan felkapott nyaralóhelyeire, mint Split vagy Rijeka a főszezon alatt indulnak külön vonatok. A vonatozás előnye, hogy környezetbarát és már kényelmes hálókocsikkal is utazhatsz, így kipihenten érkezhetsz meg a nyaralásra. Split és Budapest között főszezonban heti háromszor közlekedik éjszakai járat, júliusban és augusztusban pedig Opatija és Rijeka is elérhető heti háromszor. Megnéztük az árakat is: a MÁV honlapja szerint a legolcsóbb opció a limitált számban elérhető Adria-promo jegyek fekvőhelyes kocsiban 43 euróba kerülnek személyenként és irányonként, hálókocsiban 56 eurónál indulnak az árak a három személyes fülkék esetén. Megnéztünk pár augusztusi járatot, a hónap elején jellemzően 73 euróba kerül egy útra a fekvőhelyes jegy. Az éjszakai járat 13.27 perc alatt ér Splitbe.

Átszállással egyébként például augusztusi indulással, ülőhelyes kocsiba 31 euróba kerül egy út felnőtt részére, itt 14.55 perc a menetidő. Rijekába az Istria Express ülőhelyes kocsiba 28-32 euróért visz el augusztusban, átszállás nélkül, 13 óra alatt. Legolcsóbban tehát 25 000 forint körüli összegért úszhatjuk meg az utazást személyenként.

Repülővel

Budapestről egyelőre csak Zadarba indul közvetlen járat, míg Bécsből Zadaron kívül Dubrovnik és Pula is elérhető. Ha Budapestről indulsz augusztusban 25-30 ezer forint között jön ki a retúr repülőjegy kézipoggyásszal, szeptemberben azonban akár 10 ezer forintért is megjárható ugyanez a táv. Budapestről közvetlenül Ryanair repül Zadarba, 1 óra 15 perc az út.

Bécsből Dubrovnikba az út 1 óra 25 perc és kb. 40 ezer forintba kerül oda-vissza, míg szeptemberben itt is jelentőseb olcsóbb, kb. 25 ezerbe kerül az utazás. Pulára kb. 20-28 ezer forintért lehet retúrjegyet kapni augusztusban, Zadar azonban jelentősen drágább, a retúr repülőjegy kb. 40 ezer forintnál indul főszezonban. Az út itt is 1 óra 10 perc. Ha azonban Bécsből indulunk, a költségekhez hozzá kell számolni az oda való eljutást: autóval a benzint, autópályadíjat és a parkolást, ha otthagyjuk az autót a reptéren, de Bécsbe vonattal és autóbusszal is könnyedén eljuthatunk.

Autóbusszal

Picit nehezebb dolga van azoknak, akik autóbusszal utaznának legszívesebben. Míg az előző években a Flixbus több járatot is indított a horvát tengerparthoz, addig jelenleg Budapestről nem indul „nyaralójárat”. A Volán viszont pénteki indulással augusztus 28-ig indít Csobbanójáratokat, illetve az Adria expresszt, amelyekkel Rijeka, Opatija, Pula, Rovinj és Poreč érhető el. A buszokra a Népligetben, illetve Siófokon, valamint Nagykanizsán lehet felszállni. Aki csak csobbanna, másnap jöhet is vissza, míg a nyaralni vágyók a következő szombaton utazhatnak vissza, így kb. 27.600 Ft-be kerül a retúrjegy. Sok buszos utazást, egy napos strandolójáratot indítanak utazási irodák is, itt úti céltól függően jellemzően 15-20 ezer forint között válthatók meg a retúr buszjegyek.

A konklúzió tehát hogy ha többen megyünk, akkor autóval éri meg leginkább utazni. A buszos, vonatos és repülős verzió sem sokkal drágább, viszont bizonyos kompromisszumokra kényszerülünk: poggyász, úti cél (nem minden város elérhető), transzfer, időpont tekintetében.

Szponzorált tartalom